Sve od mladice i buče

Sastojci:

mladica
tikva
limun
Cayenne papar
ljubičasti luk
bučino ulje, maslac, ulje
klice od poriluka i cikle
Sauvignon bijelo vino
senf, jaja
vrhnje za kuhanje
koštice od buče
vanilija u štapiću
sol, papar, šećer

Sve od mladice i buče, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Mladicu (razmjerno rijetku riječnu ribu) filetiramo, ali ne klasičnoim metodom, već jednim uzdužnim rezom od glave prema kosti da bismo što manje oštetili sam filet ribe. Kada izvučemo filet ribe položimo ga sa kožom prema dolje, tek tad odvojimo sitne rebraste kosti od fileta. Potrbušnicu i repni dio fileta odrežemo i to u omjeru 1/3 potrbušnice te 1/3 repnog dijela u odnosu prema cijelom filetu. Sa potrbušnice i repnog dijela skinemo kožu. U jednom loncu na malo ulja popržimo glavu, kosti, crveni luk, te podlijemo sa 2,5 dl vina i 2,5 dl vode. Kada sve prokuha smanjimo vatru, pokupimo pjenu. Nakon 12 minuta procjedimo kosti te postojeći temeljac reduciramo zajedno s vrhnjem za kuhanje, solju, šećerom, paprom i vanilijom na 1/3. Za vrijeme ukuhavanja temeljca obavimo ostale pripreme; oguljenu i očišćenu buču narežemo na kocke veličine 2 cm, lagano je pirjamo na malo ulja uz nadolijevanje sasvim malo vode (cca 0,5 dl.), da buča omekša. Dijelove otkoštene potrbušnice i repnog dijela stavimo u blender, začinimo paprom i solju te kratko sameljemo. Zatim dodamo pola bjelanjka te 1 žlicu vrhnja za kuhanje. I dalje meljemo u blenderu do fine kompaktne konzistencije. Na tavi popržimo koštice buče. Fars od ribe izvadimo iz blendera te pomiješamo s polovinom prženih koštica i napunimo vrećicu za ukrašavanje. Gornji dio fileta položimo na dasku za rezanje te nožem urežemo džepić, kojeg napunimo farsom od ribe. Napunjeni filet ribe umotamo u prozirnu foliju, a nakon toga sve zajedno u aluminijsku foliju. Paketić s ribom pečemo u pećnici cca 25-30 min na 70 stupnjeva. Za to vrijeme u maloj posudi pomiješamo limun, malu žličicu senfa i sol te miješajući polako ulijevamo bučino ulje da izradimo rijeđu majonezu. Majonezu popaprimo, te po potrebi razrijedimo s malo vode. Drugu stranu fileta ribe otkožimo te izrežemo na tanke šnite veličine oko 4 mm. U jednoj posudi šnite ribe mariniramo s malo ulja, cvjetnom soli i paprom. Kad je buča mekana u nju dodamo žlicu bučinog ulja i žličicu maslaca te izradimo u kremasti pire. Držimo na toplom. Izvadimo ribu iz folije te ju na tavi pečemo samo na strani kože. U dresing od buče umiješamo klice. Drugu vrećicu za ukrašavanje napunimo pireom od buče. U reducirani umak od ribe umiksamo nekoliko kockica hladnog maslaca. Aranžiramo tanjur.

Sve od mladice i buče, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

recept prenesen iz emisije Masterchef Nove TV

Sve od mladice i buče, 2.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

Raul Lajtman, Masterchef

 

 

Sve od mladice i buče, 2.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

polpete od oslića

Polpete od oslića

               …

oslic u skartocu rez

Oslić u “škartocu” s...

                     …