Tajlandska riblja juha

Sastojci:
(za 4 osobe):
250 ribljih odrezaka svježeg bakalara ili lososa
1 ljutika
1 češanj češnjaka, 1 mladi luk
1 grančica limunske trave
1 žlica neutralnog biljnog ulja
400 ml ribljeg temeljca
200 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
1 žlica ribljeg umaka, 1 žlica rižina octa
sol, papar
1 – 2 žlice svježe nasjeckanog kopra
Priprema:
Ribe isperite pod mlazom hladne vode, osušite papirnatim ubrusom i narežite na kockice. Ljutiku i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mladi luk očistite, operite i ukoso narežite na 1 cm duge komade. Limunskoj travi skinite vanjske grube listove, a donji dio narežite na kolutove.
U woku zagrijte ulje i propirjajte ljutiku i češnjak. Dodajte komadiće ribe i pecite minutu. Umiješajte mladi luk i limunsku travu, zalijte ribljim temeljcem i kokosovim mlijekom.
Umiješajte riblji umak i ocat od riže i neka poklopljeno kuha 5 minuta na laganoj vatri. Poslužite sa sjeckanim koprom.
Napomena:
umjesto woka, za pečenje, pirjanje ili prženje može poslužiti i duboka tava od lijevanog željeza ili teflona
Izvor:
tradicionalni tajlandski recept preuzet iz kuharice "Jela iz woka"