Teleći kare s gratiniranim krumpirom

Sastojci:
1 kg telećeg karea bez kosti
3 dl tamnog telećeg temeljca
1,5 kg krumpira
2 dl vrhnja za kuhanje
2 dl kiselog vrhnja
2 velike žlice parmezana
600 g tikvica
2 dl bijelog vina
sol, papar
korijander
kopar
maslac
Priprema:
Kare zarolajte i podvežite koncem, začinite ga solju i paprom te uvaljajte u mješavinu korijandera i kopra. Popržite ga na naglo sa svih strana da dobije koricu. Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 120 stupnjeva i pecite još 25 minuta. U međuvremenu ogulite krumpire te ih narežite na tanke ploške. Krumpire kratko popržite na maslacu te pomiješajte s vrhnjem za kuhanje i parmezanom, začinite solju i paprom te stavite u pleh i polijte kiselim vrhnjem. Krumpire pecite oko 30 minuta na 170 stupnjeva. Dok se krumpiri peku, u tavu u kojoj se peklo meso ulijte bijelo vino, kratko pirjajte da se reducira na 1/3, a zatim ulijte teleći temeljac te reducirajte na 2/3. Umak maknite s vatre i dodajte 1 žlicu hladnog maslaca te ga polijte po narezanom mesu kada ga budete servirali. Tikvice operite i neoguljene ih narežite na krupnije kocke, posolite te kratko popirjajte na maslacu te poslužite s kareom narezanim na odreske i gratiniranim krumpirom.
Napomena:
recept “crvenog tima” preuzet iz emisije Masterchef Nove TV
Izvor:
Masterchef, Nova TV