Tiramisu

Sastojci:
5 jaja
5 žlica kristal šećera + 2 vrećice vanilin šećera
O,5 l tučenog vrhnja
50 dag mascarponea
40 dag piškota (savoiardi)
kakao u prahu za posipanje
cca 0,5 l jake kave
Priprema:
Skuhajte jaku kavu (espresso, instant), po želji zašećerite i pustite da se ohladi u posudi u kojoj ćete kasnije umakati piškote.
Mikserom umutite žumanjke s obje vrste šećera, dodajte mascarpone, tučeno vrhnje i miješajte dok ne dobijete finu, glatku smjesu u koju potom pažljivo umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka u koji ste dodali mrvicu soli.
U zdjelicu s kavom umočite piškote (kratko, pazite da se previše ne natope da jer će se raspasti) i slažite ih u prikladnu posudu. Premažite kremom, pa ponovno složite red piškota i završite kremom od mascarponea. Izgladite površinu i stavite u hladnjak – idealno je da odstoji preko noći. Prije posluživanja pospite ga kakaom u prahu.
Napomena:
Tiramisu možete napraviti i bez vrnja; umjesto kakaa možete koristiti čokoladu u prahu; u kavu po ukusu dodati malo ruma/marsale/vermuta/konjaka/prošeka/maraskina…
Izvor:
gastronomika.hr