Torta od jogurta s borovnicama

Sastojci:
za podlogu:
20 dag mljevenih keksa
13 dag otopljenog maslaca
za kremu:
72 dag čvrstog jogurta
10 dag šećera u prahu
3 žlice meda
korica limuna
3 žlice soka od limuna
2 vrećice želatine
5 dl slatkog vrhnja
20 dag borovnica
za preljev:
15 dag borovnica
3 žlice šećera
1 žlica gustina
1 dl vode
Priprema:
Kekse sameljite, dodajte otopljeni maslac i rukama stisnite u kalup od 20 cm. Stavite sa strane.
Jogurt pomiješajte sa šećerom u prahu, dodajte koricu i sok limuna te fino izmiješajte. Slatko vrhnje istucite u šlag te ga dodajte smjesi od jogurta. Želatinu (ja sam koristila onu u listićima, a vi možete upotrijebiti onu koju inače koristite) otopite u vodi i kad nabubri ocijedite je i lagano je rastopite. U želatinu umiješajte dio kreme, a onda sve prelijte u ostatak kreme. U kremu dodajte oprane borovnice koje ste prethodno oprali i uvaljali u šećer. Kremu izlijte preko podloge i tortu stavite u hladnjak – najbolje preko noći.
Preljev za tortu napravite na sljedeći način: borovnice lagano prokuhajte sa šećerom i dodajte vodu u kojoj ste rastopili gustin. Lagano prokuhajte dok se ne zgusne.
Kod posluživanja prelijte preko kriški torte.
Napomena:
Osvježavajuća slastica idealna za visoke ljetne temperature.
Izvor:
Recept Dilajle Kržyk Baki