Torta od krokanta

Sastojci:
za biskvit:
4 bjelanjka, 4 žlice šećera
8 dag oraha, jedna žlica brašna
za krokant od oraha:
10 dag raspolovljenih oraha
20 dag šećera
za kremu patisserie:
4 žumanjka, 4 žlice šećera
6 žlica gustina
4 dl mlijeka, 20 dag maslaca
4 žlice šećera u prahu
za kremu s krokantom:
krokant, 2 dl slatkog vrhnja
Priprema:
biskvit:
U čvrsti snijeg od bjelanjaka umiješajte šećer, pa potom dodajte brašno i orahe. Smjesu podijelite u dva dijela i ispecite dva tanka biskvita. Ostavite ih da se ohlade.
krokant:
Šećer otopite na laganoj vatri i u to umiješajte orahe. Promiješajte i stavite na papir za pečenje. Razvucite što tanje, kako bi bilo lakše sjeckati krokant. Kad se ohladi sjeckajte smjesu u krokant nožem, ako želite krupniji ili u sjeckalici, ako hoćete dobiti sitniji.
krema patisserie:
U 1,5 dl mlijeka pažljivo umiješajte žumanjke i gustin kako ne bi bilo grudica. U ostatak mlijeka stavite šećer i zakuhajte. U tu smjesu pažljivo ulijte mlijeko, žumanjke i gustin te kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maslac pomiješajte sa šećerom u prahu i umiješajte u hladnu kremu od jaja. Na kraju dodajte aromu vanilije.
krema s krokantom:
Umiješajte slatko vrhnje u šlag i u to umiješajte krokant.
Slaganje torte počinje tako da se na biskvit najprije stavi žuta krema, pa na nju bijela krokant krema, na to drugi biskvit te žuta, pa bijela krema. Tortu premazati krokant kremom te ukrasiti krokantom… U slast!
Napomena:
Navedeni sastojci su za minijaturu od 20 cm.
Više o tortama Mladenke Šarić možete naći na stranicama www.grdelin.hr
Izvor:
gastronomika.hr, recept Mladenke Šarić