Torta od naranče s rešetkom

Sastojci:
za biskvit:
18 dag brašna
20 dag šećera
1 naranča, 1 prašak za pecivo
3 jaja, žlica maslaca, sol
za nadjev:
4 žumanjka
4 žlice šećera, 2 žlice brašna
½ l mlijeka
naribana korica 1 naranče
5 dag čokolade za kuhanje
za glazuru i ukras:
20 dag šećera
15 dag šećera u prahu
20 dag čokolade za kuhanje
1 bjelanjak, 2 naranče
Priprema:
Operite i obrišite sve naranče, a dvije narežite na ploške. U tavu stavite ½ l vode i 20 dag šećera pa pustite da zavrije. Ploške naranče stavite u alu foliju i kuhajte ih 15 min. Ostavite da se ocijede, ohladite ih i sačuvajte sok u kojem su se kuhale.
Biskvit: Tucite tri žumanjka sa šećerom (10 dag) i naribanom koricom naranče dok smjesa ne postane pjenasta. Postupno dodavajte sok (cca pola količine) u kojem su se naranče kuhale i dodajte 18 dag brašna prosijanog s praškom za pecivo. Istucite snijeg od 3 bjelanjka, dodajte šećer (10 dag) i pažljivo umiješajte snijeg u smjesu od žumanjaka. Smjesu ulijte u kalup promjera 24 cm i stavite da se peče 30 minuta na 180 stupnjeva.
Nadjev: tucite žumanjke sa šećerom, dodajte 2 žlice brašna i dolijevajte mlijeko te naribanu koricu naranče. Kremu ulijte u posudu (lončić), zagrijavajte na laganoj vatri dok se zgusne. Maknite s vatre i kad se prohladi dodajte joj čokoladu za kuhanje istrganu na komadiće.
Biskvit razrežite horizontalno na pola i donju polovicu natopite ostatkom količine soka u kojem su se kuhale naranče, premažite kremom i poklopite drugim dijelom torte kojeg isto navlažite sokom.
Glazura: Šećer u prahu istucite s bjelanjkom i dvije žlice soka od naranče pa prelijte po torti.
Čokoladna rešetka: Rastopite na pari čokoladu i ulijte u štrcaljku za ukrašavanje. Na papiru za pečenje iscrtajte rešetku u veličini torte i ostavite da se ohladi. Tortu ukrasite ploškama naranči i rešetkom koju ste pažljivo prenijeli na tortu. Ostavite da odstoji u hladnjaku do posluživanja.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe. Julije Goldstein