Torta od riže i jabuka

Sastojci:
25 dag riže okruglog zrna
1 l mlijeka
2 jabuke (zlatni delišes)
2 naranče
6 dag grožđica
1 jaje
10 dag šećera
8 dag sjeckanih badema
1 čašica maraschina
putar
Priprema:
Zakuhajte mlijeko, dodajte rižu i kuhajte 10-ak minuta. Dodajte šećer i nastavite kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno dok riža ne upije svo mlijeko. Maknite s vatre i umiješajte žumanjak.
Grožđice namočite u maraschino. Ogulite naranče, podijelite na kriške i nasjeckajte ih na komadiće; isto učinite i s jabukama.
Nasjeckano voće umiješajte u rižu, dodajte nasjeckane bademe i grožđice koje ste procijedili nakon što su se namakale u likeru. Smjesu dobro promiješajte i umiješajte snijeg od bjelanjka, a potom je stavite u kalup namašćen putrom (maslac) pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Pustite da se malo ohladi – poslužite mlako.
Napomena:
Ovaj sočni kolač jednostavno se i brzo priprema. Ukoliko želite, možete ga posuti cimetom.
Izvor:
gastronomika.hr