Torta od sira s jagodama

Sastojci:
Podloga:
20 dag keksa digestive
10 dag maslaca, 2 žlice čokolade u prahu
Nadjev od sira:
1 kg svježeg krem-sira, 20 dag šećera
3,5 dag brašna, 5 jaja
0,8 dl slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
Obloga:
2,5 dl kiselog vrhnja, 3 dag štaub šećera
1/2 žličice arome vanilije
Preljev od jagoda:
25 dag jagoda, 6 dag šećera
6 žlica vode, 2 žličice škrobnog brašna
Priprema:
Podloga:
Sameljite keksiće, umiješajte čokoladu u prahu (možete upotrijebiti i čokoladne keksiće), otopljeni maslac pa smjesu utisnite u kalup za torte. Stranice kalupa možete obložiti keksićima. Stavite da odstoji u hladnjaku.
Nadjev od sira:
U visokoj posudi pomiješajte svježi krem sir s brašnom i šećerom. Miješajte mikserom i pomalo dodajte jedno po jedno jaje i na kraju umiješajte tekuće vrhnje. Kremu izlijtu na keksiće i kalup za tortu stavite na tanji lim pa pecite 15 minuta na 170 stupnjeva, a potom još 90 minuta na 120 stupnjeva.
Pred kraj pečenja topli kolač zalijte oblogom koju ste napravili od kiselog vrhnja, štaub šećera i arome vanilije pa ostavite u pećnici još cca 15 minuta na 120 stupnjeva. Kolač ohladite i do posluživanja držite u hladnjaku, najbolje preko noći.
Preljev od jagoda:
Nasjeckajte oprane jagode i zajedno sa šećerom ih stavite kuhati na laganu vatru cca 10 minuta, a škrobno brašno razrijedite s vodom i pomiješajte da ne bi ostalo grudica i primiješajte i njega jagodama i lagano kuhajte. Pustite da se ohladi, također u hladnjaku.
Ohlađenu tortu prelijte umakom od jagoda i uživajte.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)