Torta s borovnicama (2)

Sastojci:
podloga za tortu:
1 veliko pakiranje piškota
4 dl hladnog mlijeka, ½ dl ruma
za kremu:
45 dag sirnog namaza
3 dl slatkog vrhnja
15 dag štaub šećera
sok i korica 1 neprskanog limuna
1 želatina
za preljev:
45 dag borovnica, 2 dl vode
4 žlice šećera, 1 vrećica vanilin šećera
1 želatina
Priprema:
Odaberite prikladan kalup u koji ćete u krug posložiti piškote (da popunite dno) koje ste namočili u mješavini hladnog mlijeka i ruma.
Promiješajte sirni namaz sa šećerom i dodajte slatko vrhnje koje ste istukli u šlag. Naribajte koricu limuna i dodajte limunov sok. Želatinu pripremite po uputama s vrećice (ja sam imala onu koja se pomiješa s 4 žlice vode, pusti da nabubri, a potom otopi na laganoj vatri). Dvije, tri žlice smjese dodajte u želatinu, dobro promiješajte i sjedinite s ostatkom kreme te potom stavite na podlogu od piškota.
Borovnicama dodajte šećer i vodu, pustite da lagano zakuha da ispari višak tekućine, cca 5-8 minuta. Pustite da se malčice ohladi, onda umiješajte želatinu i lagano je otopite u smjesi. Pričekajte da ohladi pa je nanesite preko kreme od sira.
Tortu stavite u hladnjak, najbolje da odstoji preko noći.
Napomena:
Umjesto borovnica možete koristiti i drugo šumsko voće po izboru, svježe ili zamrznuto (ovisno o sezoni).
Izvor:
Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)