Torta s jabukama i mascarponeom

Sastojci:
za biskvit:
3 jaja, 12 žlica šećera
12 žlica mlijeka, 12 žlica brašna
6 žlica ulja, 1 prašak za pecivo
za kremu od jabuka:
6 srednjih jabuka (kiselkastih)
4 žlice soka od limuna
5 žlica šećera, 5 g gustina
cimet (cca žličica), 1 ½ dl hladne vode
za kremu od mascarponea:
25 dag mascarponea
2 dl slatkog vrhnja, 4 žlice šećera
Priprema:
Biskvit:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke smiksajte s ostalim sastojcima i na kraju kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite 20-ak minuta (ovisno o pećnici) na 180 stupnjeva. Kad se biskvit ohladi prerežite ga.
Krema od jabuka:
Oguljene i očišćene jabuke smiksajte u pire (štapnim mikserom ili u multipraktiku). Stavite smjesu u posudu, dodajte šećer i limunov sok i na laganoj vatri poklopljeno kuhajte 20-ak minuta uz miješanje.
U čaši razmutite vodu i gustin, polagano ulijevajte u smjesu od jabuka i još kratko kuhajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi umiješajte cimet.
Krema od mascarponea:
Smiksajte mascarpone i šećer u glatku smjesu. Posebno istucite šlag i umiješajte u mascarpone.
Prerezani biskvit s jedne i druge strane poškropite hladnim mlijekom. Stavite biskvit, na njega pola kreme od jabuka, pa drugi biskvit, potom preostalu kremu od jabuka i na vrh kremu od mascarponea.
Ohladite, ukrasite šlagom (2 dl vrhnja) i pospite cimetom.
Napomena:
Vrlo ukusna i osvježavajuća torta.
Izvor:
gastronomika.hr, recept Danijele Rolc