Tripice s palentom

Sastojci:
tripice 0,40 kg
kapula 0,40 kg
panceta 0,20 kg
koža od pancete
češnjak (po želji)
crvena paprika
peršin
sol, papar
list lovora
palenta 0,30 dkg
Priprema:
Tripice treba skuhati dan ranije i pritom “zasmrditi” kuću.
Kada se ohlade valja ih narezati na rezence 3 cm duge i ne šire od pola centimetra.
Kapulu sitno narezati, baciti na ulje i dobro zdinstati (pirjati). Dodati sol i papar, ubaciti narezane tripice i pancetu pa pustiti da se sve malo poveže. Potom dodati crvenu papriku, list lovora i podlijevati vodom po potrebi. Crvenu papriku valja ubaciti čim prije da se dobro raskuha, da se ne vide zrnca od paprike.
Prije serviranja dodati nasjeckani peršin.
Palentu bacimo u kipuću, slanu i nauljenu vodu i miješamo do željene gustoće. Kada se zgusne, pustimo da se malo ohladi da ne bude servirana kao kaša i da se može lijepo vaditi pa poslužimo.
Napomena:
Iz zbirke recepata Kristiana Kozmića “Primorski pijat” (Adamić, Rijeka), foto: Petar Fabijan
Izvor:
Kristian Kozmić, "Primorski pijat"