Tufahije

Sastojci:
12 većih delišes jabuka
8 dl vode
50 dag šećera
2 vanilin šećera
1 vrhnje za šlag
oko 20 dag mljevenih oraha
1 limun
Priprema:
U lonac stavite vodu, dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kad voda zakuha u nju stavite jabuke, koje ste prethodno ogulili i izdubili im sredinu. Dok se jabuke kuhaju na srednjoj temperaturi (oko15 minuta), povremeno ih okrećite, dok ne dobiju staklasto žutu boju. Izvadite ih i staviti hladiti u zdjelice (vodu u kojoj su se kuhale sačuvajte).
Izmiješajte mljevene orahe s vodom u kojoj su se kuhale jabuke da dobijete čvršću smjesu i u to dodajte dio šlaga.
Punite jabuke smjesom (u svaku stavite cca 3 žličice) i ukrasite ih s malo šlaga i po želji s višnjama iz kompota.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe. Majde Imamović