Tuna pašticada

Sastojci:
800 g svježeg odreska jadranske tune
2 glavice češnjaka
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5 ml vinskog octa, 20 ml crnog vina (dalmatinskog plavca)
10 ml slatkog desertnog vina (dalmatinskog prošeka)
20 komada suhih šljiva
5-6 klinčića
svježe samljeveni crni papar
Priprema:
U visokoj posudi prepržiti odreske tune s obje strane na maslinovom ulju dok ne dobiju zamamnu zlaćanu boju, potom dodati zgnječene režnjeve češnjaka, ocat, prstohvat soli, papar i klinčiće, poklopite i kuhajte 35 minuta na laganoj vatri. Kad smjesa zakuha dodati plavac, a ukoliko je potrebno, tijekom kuhanja i još nekoliko žlica vode. Dodati suhe šljive i prošek, te kuhati još 10 minuta. Gotovo jelo treba odstajati 10 minuta, a onda ga valja poslužiti uz krumpirove njoke i zelenu salatu ili radić. Obrok će biti savršen uz čašu crnog vina, po preporuci autora – plavca ili terana.
Prehrambene vrijednosti po porciji: 316 kcal, 30 g proteina, 14 g masti, 19 g ugljikohidrata, 94 g kolesterola, 62 g natrija
Napomena:
Recept preuzet iz prve europske kardio-kuharice, The European Cook Book, u kojoj su se našli i hrvatski recepti, objavljeni na kardioteka.hr
Autor recepata je prof.dr.sc. Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.
Izvor:
Europska kardio-kuharica (The European Cook Book)