Tzatziki (grčki umak od krastavaca)

Sastojci:
2 veća krastavca
cca 4 dl čvrstog jogurta
4-5 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
sol
svježi kopar
Priprema:
Oprane krastavce ogulite i očistite od sjemenki. Potom ih nasjeckajte na sitne komadiće ili ih naribajte – u tom slučaju ocijedite suvišnu vodu pritiščući naribane krastavce među dlanovima. U zdjeli dobro promiješajte krastavce, sitno nasjeckani češnjak i kopar (možete usitniti i štapnim mikserom). Posolite, dodajte maslinovo ulje, promiješajte, ulijte jogurt i ponovno promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Držite u hladnjaku. Poslužite uz meso ili povrće s roštilja, te kao samostalno jelo uz kruh.
Napomena:
Ovisno o ukusu u tzatziki možete dodati i malo soka od limuna ili octa, nasjeckanog peršina ili metvice, a i više češnjaka ako volite.
Izvor:
grčki specijalitet