Umak od sipa i graška s tjesteninom

Sastojci:
1/2 kg očišćenih sipica (mogu biti iz leda)
20 dag zamrznutog graška (svježeg u sezoni)
4 dl pasate ili pelata (umak od rajčice)
1 glavica luka (kapule)
1 svežnjić svježeg peršina
1-2 peperoncina
4-5 režnjeva češnjaka
sol i papar
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
Priprema:
Dobro operite očišćene sipice, narežite ih i osušite ih. Ukoliko koristite zamrznute ostavite ih večer prije u hladnjaku da se odmrznu.
U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite sitno nasjeckani luk, češnjak i peperoncino.
Dodajte sipice pa i njih kratko popržite, ulijte vino i kad ishlapi dodajte grašak i rajčicu.
Poklopite i kuhajte 30-35 minuta na srednjoj vatri. Pred kraj kuhanja posolite, popaprite po ukusu i dodajte peršin.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu (po izboru) i prelijete umakom.
Poslužite toplo uz zelenu salatu.
Napomena:
Umjesto tjestenine možete kao prilog poslužiti palentu.
Izvor:
Gastronomika