Uštipci od bakalara s pikantnom šalšom

Sastojci:
Za tijesto:
20 dag kuhanog suhog bakalara
15 dag brašna
2,5 dl vode
10 dag maslaca
4 jaja
sol
ulje za prženje
Za šalšu:
pelati, češnjak
sol, šećer
maslinovo ulje
ljuta papričica (peperoncino)
Priprema:
Tijesto: u lagano posoljenoj vodi otopite maslac, kada zavrije maknite s vatre i dodajte brašno, te miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Kada se smjesa malo ohladi, postupno umiješajte jedno po jedno jaje, na kraju dodajte kosani, kuhani bakalar (prethodno namočen preko noći). Od smjese oblikujte male kuglice i pržite u vrelom ulju.
Šalša: (salsa/pikantni umak od rajčica): na maslinovu ulju popržite krupno nasjeckani češnjak, dodajte pelate, šećer, sol i sitno nasjeckanu papričicu i kuhajte uz povremeno miješanje. Usitnite štapnim mikserom.
Poslužite s prženim uštipcima.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe.Ines Borčić (nostalgična riječka kuharica)