Veganska Schwarzwald torta

Sastojci:
za tijesto:
17 dag brašna
17 dag smeđeg šećera
1 dl ulja
1 dl vode
5 dag kakaa
½ praška za pecivo
1 žličica soli
1 vanilin šećer
za nadjev:
40 dag višanja iz kompota
2 dag želina
4 žličice gustina
3 i pol dl sojinog mlijeka
1 vanilin šećer
10 dag margarina
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte sve tekuće, osim vode.
Postepeno miješajte i ulijevajte vodu. Tijesto stavite u hladnu pećnicu, uključite na 180 stupnjeva i pecite 50 minuta (računajući vrijeme kad je tijesto stavljeno u pećnicu). Kad se tijesto malo ohladi prerežite ga na pola.
Nadjev napravite na sljedeći način: kuhajte sok od višanja sa želinom neprestano miješajući 3 minute, a nakon vrenja prelijte ga po prvom dijelu tijesta.
Pomiješajte sojino mlijeko s gustinom i vanilin šećerom i kuhajte par minuta na laganoj vatri neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pustite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, a onda smjesu stavite u hladnjak.
Izmiksajte margarin, umiješajte ga u hladnu kremu od sojinog mlijeka i premažite preko kreme od višanja (soka od višanja sa želinom), pa posložite ocijeđene višnje iz kompota. Prekrijte drugim slojem tijesta i na kraju tortu premažite preostalom hladnom kremom.
Napomena:
Ova torta je manje kalorična od klasične „schwarzwaldice“, ali je isto tako iznimno sočna i ukusna.
Izvor:
gastronomika.hr, recept Edite Goldstein