Vlaška pita

Sastojci:
Tijesto:
1 kg brašna
4-5 dl mlijeka
1 dl vode
suhi ili 1 kockica svježeg kvasca
1 žličica soli, 2 žličice šećera
mala šalica za kavu ulja
1 žličica alkoholnog octa
Nadjev:
30 dag naribanog sira
30 dag kuhane šunke narezane na kockice
10 dag otopljenog maslaca
1 žličica crvene paprike u prahu
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, napravite udubljenje pa dodajte sol, šećer, suhi kvasac te potom mlako mlijeko, alkoholni ocat i ulje. Ako radite sa svježim kvascem, dodajte u smjesu i 1 dl mlake vode. Umijesite glatko tijesto i pustite da se odmori 10-ak minuta.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i napravite 6 jednakih kugli. Svaku razvaljajte pa podlogu/koru premažite maslacem i rasporedite sir i šunku. Kako rastanjujete podlogu, svaku prebacujte preko prethodne i ponavljajte postupak (podloge razvaljajte u veličini pleha u kojem ćete peći pitu). Kada ste napravili podlogu, prebacite je u pleh, pospite crvenom paprikom pa razrežite na trake veličine 5-6 cm. Svaku traku zavrnite sa svake strane u suprotnom smjeru u spiralu – kao da „žmikate“ robu nakon pranja.
Po ukusu pospite lanenim ili sezamovim sjemenkama pa pustite 40-50 minuta da se digne.
Pecite pitu oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, dok fino ne porumeni. Prije posluživanja pustite da se ohladi.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)