Zapečena krema

Sastojci:
(za 6 osoba)
20 dag čokolade u prahu
5 dl slatkog vrhnja
5 dl mlijeka
2 mahune vanilije
1 žličica instant kave u prahu
10 žumanjaka
8 dag šećera
2 žlice smeđeg šećera za posipanje
Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Pristavite mlijeko, vrhnje, kavu i prorezane mahune vanilije. Dobro izmiješajte žumanjke sa šećerom. Gustoj, svijetloj smjesi primiješajte najprije čokoladu, a potom vrelo mlijeko. Dobro promiješajte, ali se ne smije previše zapjeniti.
Procijedite i podijelite u 6 vatrostalnih posudica, promjera 8 cm. Poslažite u dublji lim i između dolijte toliko vode da dopire do dvije trećine visine posudica. U pećnici, zagrijanoj na 130 stupnjeva kuhajte sat do sat i pol da se krema stvrdne. Po potrebi između posuda dolijevajte vode. Ohlađene kreme stavite u hladnjak da se stvrdnjava preko noći.
Neposredno prije posluživanja pospite ih šećerom i stavite u pećnicu da grije odozgo, pa će se karamelizirati.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr