Zapečene prokulice

Sastojci:
1 kg prokulica
brašno, cca žlica i pol
1,2 režnja češnjaka
naribani parmezan
svježi mažuran, cca žličica
2-3 dl povrtne juhe
putar
papar
sol
limun, neprskani
Priprema:
Očistite prokulice, operite ih i kratko prokuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Istresite ih u cjedilo, isperite pod mlazom hladne vode i pustite da se dobro ocijede (ukoliko je potrebno osušite ih kuhinjskim papirom).
Na malo putra kratko popržite cijele režnjeve češnjaka, dodajte brašno, napravite laganu zapršku, ulijte malo pomalo povrtnu juhu i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok ne dobijete gusti umak. Maknite s vatre, izvadite češnjak, umiješajte malo naribane korice limuna i malo soka, polovicu količine nasjeckanog mažurana i parmezana (ostatak spremite za posipanje), po potrebi dosolite i popaprite.
Stavite prokulice u putrom namašćenu posudu, prelijte je umakom, pospite preostalim mažuranom i parmezanom pa pecite cca 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Napomena:
Ukoliko želite ublažiti miris koji se širi kuhinjom dok kuhate prokulice (vrijedi i za karfiol, kelj, kupus…) u vodu stavite komadić starog kruha umotan u platnenu krpicu.
Također, ako želite izbjeći klasičnu zapršku s običnim brašnom, koristite gustin (umutite ga u hladnoj vodi i dodajte ga u umak pred kraj kuhanja) ili npr. naribanu mrkvu, koja će umak učiniti gušćim.
Izvor:
gastronomika.hr