zapečene prokulice

Sastojci:

1 kg prokulica

brašno, cca žlica i pol

1,2 režnja češnjaka

naribani parmezan

svježi mažuran, cca žličica

2-3 dl povrtne juhe

putar

papar

sol

limun, neprskani

Zapečene prokulice, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Očistite prokulice, operite ih i kratko prokuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Istresite ih u cjedilo, isperite pod mlazom hladne vode i pustite da se dobro ocijede (ukoliko je potrebno osušite ih kuhinjskim papirom).

Na malo putra kratko popržite cijele režnjeve češnjaka, dodajte brašno, napravite laganu zapršku, ulijte malo pomalo povrtnu juhu i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok ne dobijete gusti umak. Maknite s vatre, izvadite češnjak, umiješajte malo naribane korice limuna i malo soka, polovicu količine nasjeckanog mažurana i parmezana (ostatak spremite za posipanje), po potrebi dosolite i popaprite.

Stavite prokulice u putrom namašćenu posudu, prelijte je umakom, pospite preostalim mažuranom i parmezanom pa pecite cca 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Zapečene prokulice, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

Ukoliko želite ublažiti miris koji se širi kuhinjom dok kuhate prokulice (vrijedi i za karfiol, kelj, kupus…) u vodu stavite komadić starog kruha umotan u platnenu krpicu.

Također, ako želite izbjeći klasičnu zapršku s običnim brašnom, koristite gustin (umutite ga u hladnoj vodi i dodajte ga u umak pred kraj kuhanja) ili npr. naribanu mrkvu, koja će umak učiniti gušćim.

 

Zapečene prokulice, 3.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

gastronomika.hr

Zapečene prokulice, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

dvobojni rizoto s paprikama

Dvobojni rižoto s paprikama