Zapečene punjene paprike

Sastojci:
14 crvenih rog paprika
cca 65 dag mljevene junetine (od buta)
14 ravnih žlica riže
cca 1 l pasirane rajčice ili soka od rajčice
2 dl bijelog vina
1 čajna žličica papra u zrnu
1 čž kima
1 čž timijana
1 čž korijandera
5 sjemenki kardamoma
2 zdrobljena lovorova lista
sol
Priprema:
Namočite rižu u vino (pustite cca pola sata); očistite, operite i osušite paprike; sameljite začine u mlinčiću.
Napravite smjesu od mesa, riže, začina i soli po ukusu i napunite paprike. Složite ih u tepsiju, prelijte sokom od rajčice, prekrijte folijom i pecite na 200 stupnjeva cca 35 minuta. Maknite foliju, po potrebi okrenite paprike, pojačajte gornji gril i zapecite još malo, dok paprike ne dobiju reš pečenu koricu. Izvadite iz pećnice, poklopite pa pustite da odstoji cca 1 sat prije posluživanja (može se i drugi dan jesti hladno). Uz ovako pripremljene paprike odlično paše svježi kozji sir ili vrhnje s češnjakom.
Napomena:
U malo zahtjevnijoj varijanti umjesto junećeg buta preporuča se meso od junećeg vrata, koje je sočnije; u navedenu mješavinu začina možete dodati i mljevene sjemenke piskavice i anisa.
Izvor:
gastronomika.hr, recept Zorane Bajt