Zapečeni poriluk „alla pizzaiola“

Sastojci:
nekoliko većih poriluka, cca 1 kg
passata (umak od rajčice), cca 5 dl
maslinovo ulje
origano
4,5 režnjeva češnjaka
15-20 dag gaude
15-ak dag šunke
naribani parmezan
sol
papar
Priprema:
Nasjeckani češnjak kratko popržite na maslinovom ulju, dodajte passatu, posolite, popaprite, dodajte origano (žličicu-dvije, po ukusu) i kuhajte 10-15 minuta.
U međuvremenu očišćeni i oprani poriluk (većinu zelenog dijela odstranite i iskoristite za neko drugo jelo) prokuhajte u kipućoj vodi (cca 10 minuta), procijedite pa uzdužno prerežite.
Nauljite vatrostalnu posudu, složite poriluk, prelijte umakom od rajčice, pospite nasjeckanom šunkom, prekrijte komadićima sira, pa ponovno slažite sastojke istim redoslijedom, s time da završite s gaudom. Pospite parmezanom i pecite u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva, 5-10 minuta, odnosno dok vam sir na površini ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
Poslužite toplo.
Napomena:
Može i bez šunke, u tom slučaju povećajte količinu sira. Također, umjesto gaude možete koristiti mozzarellu.
Izvor:
recept talijanske kuhinje