Zapečeni vrganji

Sastojci:
(za 4 osobe)
8 svježih vrganja srednje veličine
15 dag naribanog parmezana
mrvice (do 10 dag)
1 jaje
2 režnja češnjaka
1 svežnjić peršina
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Dobro očistite vrganje od zemlje (nemojte ih prati jer će postati gnjecavi i izgubiti karakterističnu aromu; možete ih obrisati vlažnom, dobro ocijeđenom krpicom), odvojite stručke od klobuka. Stručke narežite na kockice, posolite i pustite da 15-ak minuta odstoje u cjedilu i po potrebi ih posušite kuhinjskim papirom.
Na zagrijanom ulju kratko popržite češnjak, ubacite nasjeckane stručke, malo posolite, dodajte nasjeckani peršin i još malo popržite. Ostavite da se malo ohlade i potom umiješajte parmezan, krušne mrvice, tučeno jaje te soli i papra po želji. Ukoliko vam je smjesa pregusta ulijte malo tople vode ili bijelog vina.
Lagano posolite klobuke i napunite ih smjesom i posložite ih u prikladnu posudu koju ste obložili papirom za pečenje. Pokapajte ih maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva cca pola sata. Poslužite tople ili mlake.
Napomena:
na isti način možete pripremiti i šampinjone
Izvor:
gastronomika.hr