Zelena juha od krumpira

Sastojci:
250 g blitve
150 g chorizo kobasice ili 1 tvrda svinjska kobasica začinjena češnjakom
500 g krumpira
1 l vode
1 žličica soli
2 žlice maslinova ulja
1 navršak noža crnog papra
Priprema:
Blitvu operemo, ocijedimo i narežemo na rezance. Kobasicu kuhamo 15 minuta u vrućoj vodi, zatim je ohladimo i narežemo na ploške. Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na ploške. U posoljenoj vodi kuhamo 20 minuta ploške krumpira, izvadimo ih iz vode žlicom za obiranje pjene i zgnječimo. Pire od krumpira vratimo u vodu u kojoj su s kuhale ploške, dodamo maslinovo ulje, papar, rezance blitve i ploške kobasice pa sve kuhamo pokriveno još 10 minuta. Poslužimo s bijelim ili kukuruznim kruhom.
Napomena:
umjesto chorizo kobasice dobro će poslužiti i kobasice češnjovke
Izvor:
tradicionalni portugalski recept