Žgvacet od domaće kokoši s fužima

Sastojci:
pola domaće kokoši
10 dag luka i režanj
češnjaka
1,5 dl maslinova ulja
3 oguljene rajčice
mala žlica brašna
2 dl malvazije
10 dag brašna za fuže
1 jaje
sol, papar i nekoliko
iglica ružmarina
Priprema:
žgvacet:
Upotrijebite stari lonac s poklopcem, po mogućnosti nonin (zbog boljeg
dojma). Ukoliko kokoš slučajno nije domaća, već kupljeno pile, zagrijte
ga na laganoj vatri.
Dodajte ulje i kokoš narezanu na manje komade te pržite dok ne dobije boju zlata.
Sitno nasjeckani luk (kapulu) pirjajte dok ne izgubi
tekućinu te dodajte oguljene i rajčice (pomidore) narezane na kockice.
Poklopite 10-ak minuta da se sastojci sjedine.
Zatim dodajte malu žlicu brašna i prelijte toplom vodom (poželjno bi
bilo dodati malo pileće juhe) tek toliko da prekrije meso.
Poklopljeno kuhate na laganoj vatri dok meso ne omekša uz dodavanje
soli, papra i ružmarina.
Na samom kraju ulijte vino i uživajte u bogatom mirisu dok radite
tijesto za fuže.
tijesto za fuže:
U brašno ubacite cijelo jaje i malo soli (istarski omjer je na 1 kg
brašna, 6-8 cijelih jaja). Mijesite ga dok se ne počne odvajati od
prstiju.
Razvaljajte ga što tanje i izrežite na kvadratiće 4x4cm.
Svaki kvadratić omotajte oko kuhače i stisnite krajeve da se spoje.
Kuhajte u kipućoj slanoj vodi, pa ih izvadite i ubacite u lonac s
kokoši, kratko prokuhajte i prepustite se pravom istarskom žgvacetu od
kokoši uz dobro rashlađenu malvaziju.
Napomena:
Recept za ovo jelo objavljen je u novoj kuharici za teška vremena „Pun pjat malo šoldi“, u izdanju riječke kuće Adamić u suradnji s našim portalom gastronomika.hr. Kako su uz recepte navedene i okvirne cijene pojedinog jela, žgvacet od domaće kokoši s fužima predviđen za 4 osobe trebao bi vas koštati oko 55 kuna.
Izvor:
kuharica „Pun pijat malo šoldi“, Adamić Rijeka