Biser mora, Supetar (Brač)

Supetar, otok Brač, 28.03. – 01. 04.
Savez kuhara mediteranskih i europskih regija sedmu godinu za redom organizira veliki međunarodni festival gastronomije „Biser mora“u Supetru na otoku Braču u hotelima Svpervs pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.
Osim natjecanja kuhara festival uključuje i predavanja, degustacije, tematske večeri, okrugle stolove, zabavni program, uključujući i utrku kuhara u neretvanskim lađama te sajam proizvođača.
Na samom festivalu gosti će moći uživati u večeri makedonske, bosanske, indijske, rumunjske i albanske kuhinje, kušati ponajbolja hrvatska vina, najbolje tatarske bifteke, specijalitete od tartufa, a na supetarskoj rivi pripremati će se „Velika teča“.
Evo i kompletnog programa događanja:
Dnevni program – Kongresna dvorana Svpetrus hoteli:
Srijeda, 28.3.2012.
08.00 Natjecanje kuharskih škola
21.00 Svečano otvaranje
Četvrtak, 29.3.2012.
08.00 Kategorijsko natjecanje kuhara seniora
13.00 PIK proizvodi za HORECU uz Kuharevo vino
14.00 Internacionalne kuhinje – OKUSI SVIJETA:
14.00 Rumunjska kuhinja
15.00 Indijska kuhinja
17.00 Talijanska kuhinje
18.00 Makedonska kuhinja
19.00 Poljske kuhinje
Petak, 30.3.2012.
08.00 Kategorijsko natjecanje kuhara seniora
11.00 Prezentacija autohtonih bračkih fritula i slastica pod pokroviteljstvom HYPO banke
13.00 Prezentacija makedonske kuhinje
14.00 Kuhinja Balkana
Srpska kuhinja
Bosanska kuhinja
Kotanyi Cooking Show
15:00 – 17:00 Prezentacija bosanskih specijaliteta
16.30 Autohtona jela cetinske krajine – Sinjski arambašići – Ivica Držak – kralj arambaša pod pokroviteljstvom HYPO banke
18.00 Prezentacija tatar
bifteka – pobjednik PIK 2011.
19.00 ŠPAJZBUK boys – Zlatko Gall
Show rezbarenja voća i povrća tijekom dana
Subota, 31.3.2012.
08.00 Natjecanje kup „Biser mora „ 2012
12.00 Program na Rivi: III. utrka kuhara u kanuima pod pokroviteljstvom HYPO banke
MEGA PIK mortadela
Mega Cooking Show:
PETASON – dalmatinski grill
Glazbeni program
15.00 -16.00 Prezentacija
Keramičkog posuđa
16.00 Prezentacija HIUU
Nedjelja, 1.4.2012.
12.00 – 14.00 – Brački marendin na ranču PALUTE uz klapu
VEČERNJI PROGRAM – RESTORAN ADRIA
Srijeda, 28.3.2012.
Restoran Adria – Muzika – DJ
Četvrtak 29.03.2012.
20.00 Revijalno kulinarsko natjecanje novinara u tatar bifteku – PIK Vrbovec i vina Senjković
21.00 Večer dalmatinske kuhinje
Riblji specijaliteti – Centaurus d.o.o.
Comex d.o.o.
22.00 Proglašenje pobjednika dana
Muzika
Petak 30.03.2012.
21.00 sat Humanitarna aukcija – vinska prezentacija: Vina Trapan
Večera od 5 sljedova uz vrhunska vina, Prihod od aukcije donira se udruzi MUSOID
Cijena večere 100 kn
Divljač na dalamatinski (grivasti skakač) – Dalmacijalov d.o.o.
22.00 Proglašenje pobjednika dana
Muzika
Subota 31.03.2012.
21.00 Svečano proglašenje pobjednika „Biser mora“
Večer makedonske kuhinje
Glazbeni program
Zatvaranje festivala
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti