Dalmacija Wine Expo Makarska

za medije 4

Makarska, 2. – 4. 05. 2013.

Organizatori enogastro festivala Dalmacija Wine Expa koji će se održati 3. i 4. svibnja obavještavaju sve zainteresirane da se mogu prijaviti za sudjelovanje na predavanjima i radionicama vođenim od strane renomiranih stručnjaka i predavača.

Zadnji rok prijave: 30.04.2013.

 

 

 


Program događanja

ČETVRTAK 02.05.2013.

9:00 „Vinska škola“ – Faktori koji utječu na stil, kvalitetu i cijenu vina.

Slijepo kušanje 6 vina. Saznajte po čemu se razlikuju berbe, zašto neko vino košta više od 200kn, naučite zašto su pjenušci bolji kao aperitivi, je li “Barrique” na etiketi dokaz kvalitete ili ne, zašto je Plavac s južnih položaja superiorniji od onoga iz “polja”?

Voditelj: Dennis Dražan Šunjić, AIWS i WSET Certified Educator

Cijena: 150 kn

Mjesto održavanja: Kavana hotela Meteor

PETAK  03.05.2013.

10:00   Ekstradjevičansko maslinovo ulje – Istina i zablude

Voditelj: Mirella Žanetić

U iznimno zanimljivoj radionici edukativna karaktera savladajte najčešće zablude o ekstradjevičanskom maslinovom ulju, ali i upoznajte njegove vrijednosti.

Organizator: Rizman vina i maslinova ulja.

Mjesto održavanja: Hotel Park

15:00  Plavac mali – veliko kušanje berbe 2010. radi procjene potencijala godišta i ponajboljih vina

Voditelj: Saša Špiranec

Procjena potencijala nove berbe odležanog plavca malog renomiranih vinara sa najboljih položaja Dalmacije. Dingač, Postup, Sv. Nedjelja, Murvica.

Cijena: 150 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

16:30 WOW / Women On Wine  – što žene žele?

Voditelji: Loreena Meda, Fani Prodan

Predstavljanje pobjednika i njihovih vina nagrade WOW, po izboru žena “Što žene žele?” u pojedinačnim kategorijama:

Predstavljanje bijelo, crno, rose, i desertno

predstavljanje Grand Prix WoW

Cijena: besplatno uz prethodnu prijavu na web stranicama DWE

Mjesto održavanja: Hotel Park

18:00  Vinari Komarne– predstavljanje novog vinogorja Komarna; ideja, razvojni put i tržišna realizacija

Voditelj: Damir Štimac, Ivanka Čelar i Marko Šuman

razvoj vinogorja Komarna od 2006. do danas uz sve relevantne činjenice i mišljenje struke (enolozi)

značajke terroira Komarna

kušanje vina Komarne berbi 2010., 2011. i 2012.

Cijena: besplatno uz prethodnu prijavu na web stranicama DWE

Mjesto održavanja: Hotel Park

SUBOTA 04.05.2013.

11:00  VINOLAB: znanjem do tržišta

Na temelju iskustava rada na važnim dalmatinskim sortama poput plavca i pošipa u radionici edukativnog karaktera vodeći konzultantsko-enološki tim Hrvatske podijeliti će zainteresiranima svoje znanje i tehnike do bolje kvalitete i kako najbolje istaknuti svojstva pojedine sorte.

Voditelji: Dr.sc. Leo Gracin, Mario Radić dipl. ing.,IvonaĐipalo, dipl.ing.

Cijena: besplatno uz prethodnu prijavu na web stranicama DWE

Mjesto održavanja: Hotel Park

13:00  Dubrovački vinari – predstavljanje vina vodećih sorti Dubrovačkog vinogorja

Malvasija dubrovačka – različitosti u godištima i potencijal sorte Malvasija.

Sudjeluje pet proizvođača Malvasije, ukupno 10 vina, godišta, 2010. 2011. i 2012.

Bratoš vina, Crvik, Dubrovački podrumi, Marinović Konavle, Božo Metković.

Cijena: 50 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

14:30 Vinske priče – Tko zna, zna! Ponajbolja vina na hrvatskoj vinskoj sceni izvan

Dalmacije

Saznajte koja su to najbolja vina ostatka Hrvatske po izboru Darka Baretića.

Voditelj: Darko Baretić

1. Gran Malvazija 2009, Coronica

2. Meneghetti bijelo 2009, Meneghetti

3. Malvazija Anno Domini 2009, Benvenuti

4. Malvazija Sv.Jakov 2011, Clai

5. Amfora 2008, Tomac

6. Pinot crni 2008, Tomac

7. Teran 2009, Benvenuti

8. Gran Teran 2008, Coronica

9. Ottocento crno 2011, Clai

10. Meneghetti crno 2007, Menegheti

Cijena: 100 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

16:00 Čokolada

Voditelj: Chef Tomislav Veseljak

RADIONICA: Čokoladne praline i sparivanje čokolade, vina i maslinovog ulja

Uvod: osnovni pojmovi; regije od kuda čokolada dolazi, vrste čokolade, glavne značajke kvalitetne čokolade, ganache

Praktični dio: Temperiranje čokolade (kritične temperature); Izrada ganache-a (s crvenim vinom, maslinovim uljem, tartufima i cvijetom soli); Praline i tartufi; Degustacija; Praline i tartufi od napravljenog ganache-a

Cijena: 50 kn

Mjesto održavanja: Hotel Park

17:30 Taste of Croatia – Vinski turizam u Dalmaciji

Voditelji: Lada Radin i Goran Zgrablić

U ovom razgovoru ugodnom, Goran i Lada postavit će neka pitanja, ali dati i neke odgovore. Na konkretnim primjerima sa terena i iskustvima iz Istre, Katalonije i Italije pričat ćemo o stvarima koje posjet vinariji mogu učiniti nezaboravnim iskustvom, a enoturističku ponudu unaprijediti iz isključivo marketinškog alata u izvor prihoda. Neće to raditi na suho grlo, zamolit ćemo nekolicinu dalmatinskih vinara i vinarki da nam ispričaju kako oni doživljavaju i ugošćuju svoje vinske turiste.

Gosti vinari su: Bibich, Senjković i Miloš

Cijena: besplatno uz prethodnu prijavu na web stranicama DWE

Mjesto održavanja: Hotel Park

 

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja