29. Dani hrvatskog kulinarstva

DHK 2011 - ljudi - 011

Varaždinske Toplice, 30.11.2012. – 5.12.2012.

Dani hrvatskog kulinarstva, najveće događanje kulinarske struke, ove će se godine održavati od 30. studenog do 05. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Deveto izdanje manifestacije obuhvatit će 9. Državno prvenstvo kuhara, 4. Državno prvenstvo slastičara te 7. Kamelija kup, natjecanje učenika.
Organizator DHK-a je Hrvatski kuharski savez, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Kao i prijašnjih godina, očekuje se velik odaziv kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske.

Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja.

Međutim, rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu.

Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu u tri dana trebat će pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.

Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a da bi ponijeli titulu najboljeg majstori ovog zanata moraju sudjelovati u tri prve kategorije, odnosno pripremiti svečanu tortu i šest različitih slastica.

Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, ove će se godine prvi put održati pred publikom. U montažnim kuhinjama ekipe učenika pripremat će slijed od četiri jela.

Vrsni kuhari otkrivaju tajne zanata amaterskim kuharima

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva profesionalni kuhari mogu sudjelovati i u radionicama te vidjeti nekoliko prezentacija.

Novost na ovogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva je što radionicama mogu pristupiti i amateri.

Poznati hrvatski kuhar Branko Ognjenović naučit će vas pripremati brza i ukusna jela u woku kroz zabavnu i interaktivnu radionicu.

Jožef Oseli, neumorni i cijenjeni slovenski kuhar, član Francuske kulinarske akademije koji je svoje znanje prikupio u najboljim hotelskim kuhinjama u Japanu, Singapuru i Dubaiju, podijelit će s vama tajne vegeterijanske kuhinje.

Ljubiteljima slatkog preporučamo radionicu Dragice Lukin, jedne od naših najpoznatijih slastičarki koja će vam otkriti korisne slastičarske trikove, a s Marijanom Bošnjakom naučite kako jednostavnim potezima nožem od voća i povrća napraviti impresivne dekoracije za svoja jela. O jelima primorske kuhinje podučavat će vrsni kuhar Dragan Visković.

Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je 150 kuna, a u to su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal, ali i degustacija pripremljene hrane.

Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete putem obrasca na stranici  Hrvatskog kuharskog saveza www.kuhar.hr.

Donosimo i detaljan program događanja.

Kamelija kup – učenici probijaju led

Kao i prošlih godina, led probijaju najmlađi. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar počinje već prvog dana manifestacije. Zanimljivo je da će po prvi put sve zadatke na Kamelija kupu, učenici odraditi u montažnim kuhinjama pred publikom. Ekipe od po troje učenika za početak će zajedno sa svojim mentorom osmisliti meni od tri slijeda baziran na zadanim namirnicama. Tijekom petka i subote, učenici svih 11 škola će pripremiti jela na temelju tih recepata koje će ocijeniti tročlani Ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih hrvatskih kuhara. Pobjednici Kamelija kupa znat će se u subotu u 16 sati.

Također, u petak će stići i slastičari koji će postaviti svoje slastičarske eksponate te tijekom popodneva početi s izradom svečane torte. U subotu će pripremati deserte, a u nedjelju kolač i slatki pladanj. Hrvatska će svog Državnog prvaka u slastičarstvu dobiti proglašenjem u nedjelju u 20 sati.

Kuhari svoja natjecanja počinju u nedjelju, a trajat će do završetka Dana hrvatskog kulinarstva u srijedu. Takmiče se u 17 pojedinačnih i ekipnih kategorija, a po prvi put sudjelovat će i kuhari iz Slovenije i Srbije.

Popratna događanja otvorena za javnost
Podsjećamo, Dani hrvatskog kulinarstva su središnje događanje kulinarske struke koji se već devetu godinu u nizu održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Generalni sponzor manifestacije je Podravka, a zlatni sponzor je Dukat.
Osim što mogu promatrati natjecanja te vidjeti izložena gotova jela, posjetitelji mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama vrsnih hrvatskih kuhara i slastičara. Također, na programu su i razne degustacije te svečana večera Zlatna Nimfa koju organizira Udruga kuhara Varaždinske županije u suradnji s OPG-ima.

Više informacija nalazi se na www.kuhar.hr te na www.facebook.com/DaniHrvatskogKulinarstva.

30.11. – PETAK

Kamelija kup – natjecanje učenika

12:30-13:30    Kamelija kup, predpriprema za prve dvije grupe

13:30 – 16:30  Kamelija kup – prva grupa – natjecanje pred publikom

Obrtnička škola Koprivnica

S.S.Š. Kralja Zvonimira ,Knin

S.S.Š. Vinkovci

17:30 – 20:30 Kamelija kup – druga grupa – natjecanje pred publikom

Škola za tur., ug. i trg., Pula

Tur.ugo i prehr. škola Bjelovar

S.Š. Eugena Kumičića, Rovinj

Državno prvenstvo slastičara

11:00-13:00    postavljanje slastičarskih eksponata

13:30               Početak izrade torte

Popratni sadržaji

Radionice (uz kotizaciju)

Finger food -mali zalogaji – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća – napredna razina – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

01.12. – SUBOTA

Kamelija kup – natjecanje učenika

07:30-08:30    Kamelija kup, predpriprema za druge dvije grupe

8:30-11:30      Kamelija kup – treća grupa – natjecanje pred publikom

Gospodarska škola Buje

Ug., Tur. Škola Osijek

Ug. Tur. Učilište Zagreb

12:00 – 15:00  Kamelija kup – četvrta grupa– natjecanje pred publikom

Gospodarska škola Varaždin

Srednja Škola Prelog

16:00               Svečanost dodjele medalja i proglašenje rezultata Kamelija kupa

Državno prvenstvo slastičara

11:00-17:00    Kategorija B (desert), natjecanje

Ocjenjivanje u 14:00 i 16:00

16:30-18:30    Kategorija E (Restoranski desert) – natjecanje pred publikom

Ocjenjivanje u 18:30

Popratni sadržaji

11:00 – 14:00  – Srednja škola Biograd na Moru – prezentacija škole i degustacija pripremljenih jela – montažna kuhinja

15:00 – 16:00 – izložba i degustacija torta sa slastičarskog prvenstva Hrvatske

Cijena: 20 kn (cijena uključuje kavu i tortu)

Radionice (uz kotizaciju)

Autohtona kuhinja – hrvatske slastice – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

02.12. – NEDJELJA

Državno prvenstvo slastičara

06:00-19:00    Kategorija A (kolač, slatki pladanj), natjecanje

Državno prvenstvo kuhara

09:30-15:00    natjecanje restorana u kategoriji M – Restoranski meni– natjecanje pred publikom

Bacchus tim

Hotel Minerva

Hotel Turist

16:00-18:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    pisanje receptura u kategoriji C – mistery box

16:30-19:30    Početak natjecanja kuhara u kategoriji A (hladna plata)

 

20:00               Svečanost dodjele medalja i proglašenje Slastičarskog prvaka države

– party za sudionike Dana hrvatskog kulinarstva

– zajednička fotografija svih sudionika

Popratni sadržaji

18:30 – 19:30  Prezentacija u organizaciji Nordic Seafood: Ribe i Plodovi Mora u Modernoj Europskoj Kuhinji

Radionice (uz kotizaciju)

Autohtona kuhinja – hrvatske slastice – za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća- za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

03.12. – PONEDJELJAK

Državno prvenstvo kuhara

09:30-12:00    natjecanja u kategoriji F (jednostavni topli obrok)

10:00-12:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

15:00 –            natjecanje kuhara u kategoriji G (meni: baština)

20:00                          Svečana večera Dana hrvatskog kulinarstva – Zlatna Nimfa (Rotary, Lions, sponzori itd.)

– degustacija hladnih plata i predjela kategorije A

– degustacija autohtonih jela Varaždinske županije

Radionice (uz kotizaciju)

Jela iz woka – za profesionalce

vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati

Jela iz woka – za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

04.12. – UTORAK

Državno prvenstvo kuhara

06:00-8:00      natjecanja u kategoriji D (bolnički meni)

06:30-08:30    natjecanja kuhara u kategoriji E (meni za mlade)

09:00-14:00    natjecanja kuhara u kategoriji B (glavno jelo)

15:00-21:00    natjecanja kuhara u kategoriji C (meni)

10:00-12:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

19:00               natjecanje kuhara u kategorijama H i I (kulinarska umjetnost „Voće i povrće“ i                „Skulptura“) – natjecanje pred publikom

20:30               Svečanost dodjele medalja u kategorijama A, B, D, E, F, G, J, M

Radionice (uz kotizaciju)

Kulinarska umjetnost – skulpture od maslaca  – za profesionalce

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Hrvatska autohtona kuhinja Primorsko goranske županije – za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

05.12. – SRIJEDA

10:00–12:00    natjecanje u kategorijama K i L (Hladni eksponat i Hladni stol)

13:00               Završni ručak sa dodjelom medalja i proglašenjem Kuharskog prvaka države

– ručak s buffet stola priprema prošlogodišnji kuharski prvak države – Anđelko Levanić

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja