29. Dani hrvatskog kulinarstva

DHK 2011 - ljudi - 011

Varaždinske Toplice, 30.11.2012. – 5.12.2012.

Dani hrvatskog kulinarstva, najveće događanje kulinarske struke, ove će se godine održavati od 30. studenog do 05. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Deveto izdanje manifestacije obuhvatit će 9. Državno prvenstvo kuhara, 4. Državno prvenstvo slastičara te 7. Kamelija kup, natjecanje učenika.
Organizator DHK-a je Hrvatski kuharski savez, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Kao i prijašnjih godina, očekuje se velik odaziv kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske.

Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima eminentnih restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude tradicionalna jela svog kraja.

Međutim, rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu.

Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu u tri dana trebat će pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.

Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a da bi ponijeli titulu najboljeg majstori ovog zanata moraju sudjelovati u tri prve kategorije, odnosno pripremiti svečanu tortu i šest različitih slastica.

Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, ove će se godine prvi put održati pred publikom. U montažnim kuhinjama ekipe učenika pripremat će slijed od četiri jela.

Vrsni kuhari otkrivaju tajne zanata amaterskim kuharima

Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva profesionalni kuhari mogu sudjelovati i u radionicama te vidjeti nekoliko prezentacija.

Novost na ovogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva je što radionicama mogu pristupiti i amateri.

Poznati hrvatski kuhar Branko Ognjenović naučit će vas pripremati brza i ukusna jela u woku kroz zabavnu i interaktivnu radionicu.

Jožef Oseli, neumorni i cijenjeni slovenski kuhar, član Francuske kulinarske akademije koji je svoje znanje prikupio u najboljim hotelskim kuhinjama u Japanu, Singapuru i Dubaiju, podijelit će s vama tajne vegeterijanske kuhinje.

Ljubiteljima slatkog preporučamo radionicu Dragice Lukin, jedne od naših najpoznatijih slastičarki koja će vam otkriti korisne slastičarske trikove, a s Marijanom Bošnjakom naučite kako jednostavnim potezima nožem od voća i povrća napraviti impresivne dekoracije za svoja jela. O jelima primorske kuhinje podučavat će vrsni kuhar Dragan Visković.

Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je 150 kuna, a u to su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal, ali i degustacija pripremljene hrane.

Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete putem obrasca na stranici  Hrvatskog kuharskog saveza www.kuhar.hr.

Donosimo i detaljan program događanja.

Kamelija kup – učenici probijaju led

Kao i prošlih godina, led probijaju najmlađi. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar počinje već prvog dana manifestacije. Zanimljivo je da će po prvi put sve zadatke na Kamelija kupu, učenici odraditi u montažnim kuhinjama pred publikom. Ekipe od po troje učenika za početak će zajedno sa svojim mentorom osmisliti meni od tri slijeda baziran na zadanim namirnicama. Tijekom petka i subote, učenici svih 11 škola će pripremiti jela na temelju tih recepata koje će ocijeniti tročlani Ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih hrvatskih kuhara. Pobjednici Kamelija kupa znat će se u subotu u 16 sati.

Također, u petak će stići i slastičari koji će postaviti svoje slastičarske eksponate te tijekom popodneva početi s izradom svečane torte. U subotu će pripremati deserte, a u nedjelju kolač i slatki pladanj. Hrvatska će svog Državnog prvaka u slastičarstvu dobiti proglašenjem u nedjelju u 20 sati.

Kuhari svoja natjecanja počinju u nedjelju, a trajat će do završetka Dana hrvatskog kulinarstva u srijedu. Takmiče se u 17 pojedinačnih i ekipnih kategorija, a po prvi put sudjelovat će i kuhari iz Slovenije i Srbije.

Popratna događanja otvorena za javnost
Podsjećamo, Dani hrvatskog kulinarstva su središnje događanje kulinarske struke koji se već devetu godinu u nizu održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Generalni sponzor manifestacije je Podravka, a zlatni sponzor je Dukat.
Osim što mogu promatrati natjecanja te vidjeti izložena gotova jela, posjetitelji mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama vrsnih hrvatskih kuhara i slastičara. Također, na programu su i razne degustacije te svečana večera Zlatna Nimfa koju organizira Udruga kuhara Varaždinske županije u suradnji s OPG-ima.

Više informacija nalazi se na www.kuhar.hr te na www.facebook.com/DaniHrvatskogKulinarstva.

30.11. – PETAK

Kamelija kup – natjecanje učenika

12:30-13:30    Kamelija kup, predpriprema za prve dvije grupe

13:30 – 16:30  Kamelija kup – prva grupa – natjecanje pred publikom

Obrtnička škola Koprivnica

S.S.Š. Kralja Zvonimira ,Knin

S.S.Š. Vinkovci

17:30 – 20:30 Kamelija kup – druga grupa – natjecanje pred publikom

Škola za tur., ug. i trg., Pula

Tur.ugo i prehr. škola Bjelovar

S.Š. Eugena Kumičića, Rovinj

Državno prvenstvo slastičara

11:00-13:00    postavljanje slastičarskih eksponata

13:30               Početak izrade torte

Popratni sadržaji

Radionice (uz kotizaciju)

Finger food -mali zalogaji – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća – napredna razina – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

01.12. – SUBOTA

Kamelija kup – natjecanje učenika

07:30-08:30    Kamelija kup, predpriprema za druge dvije grupe

8:30-11:30      Kamelija kup – treća grupa – natjecanje pred publikom

Gospodarska škola Buje

Ug., Tur. Škola Osijek

Ug. Tur. Učilište Zagreb

12:00 – 15:00  Kamelija kup – četvrta grupa– natjecanje pred publikom

Gospodarska škola Varaždin

Srednja Škola Prelog

16:00               Svečanost dodjele medalja i proglašenje rezultata Kamelija kupa

Državno prvenstvo slastičara

11:00-17:00    Kategorija B (desert), natjecanje

Ocjenjivanje u 14:00 i 16:00

16:30-18:30    Kategorija E (Restoranski desert) – natjecanje pred publikom

Ocjenjivanje u 18:30

Popratni sadržaji

11:00 – 14:00  – Srednja škola Biograd na Moru – prezentacija škole i degustacija pripremljenih jela – montažna kuhinja

15:00 – 16:00 – izložba i degustacija torta sa slastičarskog prvenstva Hrvatske

Cijena: 20 kn (cijena uključuje kavu i tortu)

Radionice (uz kotizaciju)

Autohtona kuhinja – hrvatske slastice – za profesionalce
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

02.12. – NEDJELJA

Državno prvenstvo slastičara

06:00-19:00    Kategorija A (kolač, slatki pladanj), natjecanje

Državno prvenstvo kuhara

09:30-15:00    natjecanje restorana u kategoriji M – Restoranski meni– natjecanje pred publikom

Bacchus tim

Hotel Minerva

Hotel Turist

16:00-18:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    pisanje receptura u kategoriji C – mistery box

16:30-19:30    Početak natjecanja kuhara u kategoriji A (hladna plata)

 

20:00               Svečanost dodjele medalja i proglašenje Slastičarskog prvaka države

– party za sudionike Dana hrvatskog kulinarstva

– zajednička fotografija svih sudionika

Popratni sadržaji

18:30 – 19:30  Prezentacija u organizaciji Nordic Seafood: Ribe i Plodovi Mora u Modernoj Europskoj Kuhinji

Radionice (uz kotizaciju)

Autohtona kuhinja – hrvatske slastice – za amatere
vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Dekoracije od voća i povrća- za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

03.12. – PONEDJELJAK

Državno prvenstvo kuhara

09:30-12:00    natjecanja u kategoriji F (jednostavni topli obrok)

10:00-12:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

15:00 –            natjecanje kuhara u kategoriji G (meni: baština)

20:00                          Svečana večera Dana hrvatskog kulinarstva – Zlatna Nimfa (Rotary, Lions, sponzori itd.)

– degustacija hladnih plata i predjela kategorije A

– degustacija autohtonih jela Varaždinske županije

Radionice (uz kotizaciju)

Jela iz woka – za profesionalce

vrijeme održavanja: 09:00 – 13:00 sati

Jela iz woka – za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

04.12. – UTORAK

Državno prvenstvo kuhara

06:00-8:00      natjecanja u kategoriji D (bolnički meni)

06:30-08:30    natjecanja kuhara u kategoriji E (meni za mlade)

09:00-14:00    natjecanja kuhara u kategoriji B (glavno jelo)

15:00-21:00    natjecanja kuhara u kategoriji C (meni)

10:00-12:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

14:00-16:00    natjecanja kuhara u kategorijama J – Restoransko jelo – natjecanje pred publikom

19:00               natjecanje kuhara u kategorijama H i I (kulinarska umjetnost „Voće i povrće“ i                „Skulptura“) – natjecanje pred publikom

20:30               Svečanost dodjele medalja u kategorijama A, B, D, E, F, G, J, M

Radionice (uz kotizaciju)

Kulinarska umjetnost – skulpture od maslaca  – za profesionalce

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

Hrvatska autohtona kuhinja Primorsko goranske županije – za amatere

vrijeme održavanja: 16:00 – 20:00 sati

05.12. – SRIJEDA

10:00–12:00    natjecanje u kategorijama K i L (Hladni eksponat i Hladni stol)

13:00               Završni ručak sa dodjelom medalja i proglašenjem Kuharskog prvaka države

– ručak s buffet stola priprema prošlogodišnji kuharski prvak države – Anđelko Levanić

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja