Dani tartufa u Istri – Subotina

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa)
Tartuf, vrhunska delicija koja je još pred 4000 godina dražila nepca mezopotamskih vladara, i danas je jedan od prestižnih sastojaka svjetske gastronomije.
Kraljevska gljiva intenzivnog mirisa bila je poznata starim Grcima i rimskim carevima, a lužena je i na francuskom dvoru te među austrougarskim plemenitašima.
Vrlo je rijetka i raste na samo nekoliko mjesta u Europi – u pojedinim dijelovima Francuske i Italije te u Istri dje joj pogoduje blaga klima, male temperaturne razlike i siva glinena zemlja.
U istarskom tartufarskom ‘bermudskom’ trokutu izmeđ Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno staniše bijeli i crni tartuf. Rastu pod zemljom, a traže ih posebno trenirani psi.
Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad.
Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održva niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama.
No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra žvi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast.
Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuž, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom.
Tu su i izlože i sajmovi, odlične prilike za upoznavanje svih tajni črobnog, aromatičog gomolja kojem se pripisuju afrodizijača svojstva.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti