Dani tartufa u Istri – Subotina

divovska fritada s tartufima

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2013 jaja i 10 kg tartufa)

Tartuf, vrhunska delicija koja je još pred 4000 godina dražila nepca mezopotamskih vladara, i danas je jedan od prestižnih sastojaka svjetske gastronomije.

Kraljevska gljiva intenzivnog mirisa bila je poznata starim Grcima i rimskim carevima, a lužena je i na francuskom dvoru te među austrougarskim plemenitašima.

Vrlo je rijetka i raste na samo nekoliko mjesta u Europi – u pojedinim dijelovima Francuske i Italije te u Istri dje joj pogoduje blaga klima, male temperaturne razlike i siva glinena zemlja.

U istarskom tartufarskom ‘bermudskom’ trokutu izmeđ Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno staniše bijeli i crni tartuf. Rastu pod zemljom, a traže ih posebno trenirani psi.

Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad.

Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održva niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama.

No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra žvi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast.

Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuž, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom.

Tu su i izlože i sajmovi, odlične prilike za upoznavanje svih tajni črobnog, aromatičog gomolja kojem se pripisuju afrodizijača svojstva.

Ostali programi:

22.09. Livade
Dani Zigante tartufa

28. – 29.09. Motovun, Trg Andrea Antico
IV. TeTa
Festival terana i tartufa

28. – 29.09. Livade
Dani Zigante tartufa

04. – 06.10. Livade
XX. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tartufa
Show cooking s poznatim osobama
Licitacija tartufa
Pokazno traženje tartufa
Sajam poljoprivrednih proizvoda

05. – 06.10. Livade
Dani Zigante tartufa

06.10. Sovinjak
Bela nedeja
Pučka fešta s ponudom tartufa i domaćih proizvoda

12. – 13.10. Livade
19. – 20.10.
26. – 27.10.
01. – 03.11.
Dani Zigante tartufa

02. – 03.11. Buzet
Vikend tartufa, izložba i sajam tartufa i domaćih autohtonih proizvoda

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja