Dani Zigante tartufa

tartufi istarski

22.09. Livade
Dani Zigante tartufa

Tartuf, vrhunska delicija koja je još pred 4000 godina dražila nepca mezopotamskih vladara, i danas je jedan od prestižnih sastojaka svjetske gastronomije.

Kraljevska gljiva intenzivnog mirisa bila je poznata starim Grcima i rimskim carevima, a lužena je i na francuskom dvoru te među austrougarskim plemenitašima.

Vrlo je rijetka i raste na samo nekoliko mjesta u Europi – u pojedinim dijelovima Francuske i Italije te u Istri dje joj pogoduje blaga klima, male temperaturne razlike i siva glinena zemlja.

U istarskom tartufarskom ‘bermudskom’ trokutu izmeđ Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno staniše bijeli i crni tartuf.

Rastu pod zemljom, a traže ih posebno trenirani psi.

Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad.

Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održva niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama. No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra žvi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast.

Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuž, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom. Tu su i izlože i sajmovi, odlične prilike za upoznavanje svih tajni črobnog, aromatičog gomolja kojem se pripisuju afrodizijača svojstva.

Ostali programi u sklopu Dana tartufa u Istri 2013.:

28. – 29.09. Motovun, Trg Andrea Antico
IV. TeTa
Festival terana i tartufa

28. – 29.09. Livade
Dani Zigante tartufa

04. – 06.10. Livade
XX. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tartufa
Show cooking s poznatim osobama
Licitacija tartufa
Pokazno traženje tartufa
Sajam poljoprivrednih proizvoda

05. – 06.10. Livade
Dani Zigante tartufa

06.10. Sovinjak
Bela nedeja
Pučka fešta s ponudom tartufa i domaćih proizvoda

12. – 13.10. Livade
19. – 20.10.
26. – 27.10.
01. – 03.11.
Dani Zigante tartufa

02. – 03.11. Buzet
Vikend tartufa, izložba i sajam tartufa i domaćih autohtonih proizvoda

 

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja