Etno susreti Bilje

etno sajam bilje

Bilje, 8. i 9. rujna 2012.

Međunarodni etno susreti Dunav – Drava tradicionalno se održavaju svake godine i na njima lokalno stanovništvo pokazuje svoju bogatu kulturnu baštinu.

To je zbiljsko mjesto okupljanja naroda koji žive uz Dunav i Dravu. Bogata ponuda lokalnih jela, pića, narodnog stvaralaštva, suvenira, autohtonih poljoprivrednih proizvoda, običaja, plesa i pjesme okuplja veliki broj ljudi koji žive u području uz ove dvije europske rijeke.

Etno susreti u pravilu počinju na vodi, mediju koji stoljećima presudno utječe na život stanovnika uz Kopački rit, Staru Dravu i sve one kanale koji premrežavaju općinu Bilje. Manifestacija započinje  ribičkim natjecanjem, a nastavlja se ponudom ekoloških proizvoda, kolača, rukotvorina i suvenira. Svake se godine okuplja sve više ljudi i postavlja sve više štandova.

Ponuda hrane je raznovrsna, od pečenog vola pa do ribljih specijaliteta – fiš paprikaša i šarana na rašljama.

Djeca imaju jedinstvenu priliku vidjeti etno radionice grnčarije, gdje se i posjetitelji mogu okušati na grnčarskom kolu, dok za one starije – atraktivnije pečenje rakije u pravoj pecari.

Najveći  broj gostiju na manifestacije u općini Bilje dođu radi onog što ostali dijelovi Hrvatske nemaju: jedinstvena je to ponuda ribljih specijaliteta, posebno fiš paprikaša čiji miris predvečernji povjetarac donese i do osječkog Sjenjaka.

Tu su šarani u rašljama sa specifičnim slatkastim mirisom i okusom Dunava i Kopačkog rita.

Štuka u mundiru je pak slast za prave pecaroše i ljubitelje rijeka i močvara.

Opširnije na stranicama TZ Bilje.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja