Fešta od cipli u Tarskoj vali

lov na ciple

Tar, Tarska vala, 05.12.2011 – 25.12.2011

Ribarska fešta

Specifično ribarenje u Tarskoj vali odvija se na isti način cijeli milenij. O tome svjedoče nebrojeni dokumenti, najčešće oni koje govore o pravu na izlov ribe porečkih biskupa. Mrežom se zatvara zaljev, opkoli riba, potom se mreža, duga i do dva kilometra, vuče prema kraju. Ribe, najčešće brancini i cipli, u velikim jatima dolaze odvajkada u ovaj zaljev u kojem se slatkovodna Mirna miješa s morskom vodom. Drugi ribarski zaljev je Santa Marina, on pripada Vabrižanima. Ribarske brodice isplovljavaju u predvečer ka pučini, ‘bacaju’ se mreže, a narednog jutra, ako je sreće, s mrežom se vadi riba. U ovom zaljevu nalazi se i uzgajalište šoljaka. Kad nije vrijeme ribarenja, ribari s neizmjernom ljubavlju obrađuju svoje maslinike i vinograde.

foto: TZ Istre

Više informacija potražite kod organizatora: TZ i Općina Tar-Vabriga
T. +385 (0)52 443250, F. (0)52 443570
tzm-tar-vabriga@pu.htnet.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja