Fešta od kužine

festa od kuzine fazana

05.07.2015. – Fažana, Fažanska riva (20 sati)

Natjecanje u kuhanju tradicionalnog istarskog jela “maneštre”, predstavljanje starih zanata vezano uz istarsku kuhinju

U vremenu što ga nazivamo belle epoque… kako je u tom vremenu – dakle, početkom 20. stoljeća – izgledala istarska kuhinja, kužina? Izlet u Fažanu vodi nas na Feštu od kužine gdje se rastvaraju vrata i tajne oko negdašnjih ognjišta i starih peći.

Tradicionalno jelo, maneštra, ovdje ima počasno mjesto. Prigodni Festival maneštre počast je kuharskom evergreenu.

PROGRAM:

13. FESTIVAL ISTARSKE MANEŠTRE Ponuda najboljih maneštri fažanskih i valbandonskih ugostitelja: maneštre od slanca, s kukuruzom, lećom, farom, koromačem, „istrijanske maneštre“, pašta-fažol, jota i mnoge druge

SAJAM ISTARSKIH SUVENIRA I GASTRO PROIZVODA: maslinovog ulja, sira, pršuta, vina i rakije, tartufa, meda, istarskih kolača

ETNO IZLOŽBA ISTARSKOG OGNJIŠTA I ALATA ISTARSKE „KUŽINE“

OD ZRNA DO PAŠTE – izložba starih alata i prezentacija pravljenja fuža, pljukanca i ostale istarske pašte

PREZENTACIJA STARIH ZANATA – od brašna do kruha, lončar, pranje i peglanje veša po starinski

VIŠE, BRŽE, SLAĐE – natjecanje u pečenju palačinaka

Info:

TZ Fažana
43. Istarske divizije 8, Fažana T. +385 (0)52 383727, F. (0)52 383728
info@istria-fazana.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja