Fešta od kužine

festa od kuzine fazana

05.07.2015. – Fažana, Fažanska riva (20 sati)

Natjecanje u kuhanju tradicionalnog istarskog jela “maneštre”, predstavljanje starih zanata vezano uz istarsku kuhinju

U vremenu što ga nazivamo belle epoque… kako je u tom vremenu – dakle, početkom 20. stoljeća – izgledala istarska kuhinja, kužina? Izlet u Fažanu vodi nas na Feštu od kužine gdje se rastvaraju vrata i tajne oko negdašnjih ognjišta i starih peći.

Tradicionalno jelo, maneštra, ovdje ima počasno mjesto. Prigodni Festival maneštre počast je kuharskom evergreenu.

PROGRAM:

13. FESTIVAL ISTARSKE MANEŠTRE Ponuda najboljih maneštri fažanskih i valbandonskih ugostitelja: maneštre od slanca, s kukuruzom, lećom, farom, koromačem, „istrijanske maneštre“, pašta-fažol, jota i mnoge druge

SAJAM ISTARSKIH SUVENIRA I GASTRO PROIZVODA: maslinovog ulja, sira, pršuta, vina i rakije, tartufa, meda, istarskih kolača

ETNO IZLOŽBA ISTARSKOG OGNJIŠTA I ALATA ISTARSKE „KUŽINE“

OD ZRNA DO PAŠTE – izložba starih alata i prezentacija pravljenja fuža, pljukanca i ostale istarske pašte

PREZENTACIJA STARIH ZANATA – od brašna do kruha, lončar, pranje i peglanje veša po starinski

VIŠE, BRŽE, SLAĐE – natjecanje u pečenju palačinaka

Info:

TZ Fažana
43. Istarske divizije 8, Fažana T. +385 (0)52 383727, F. (0)52 383728
info@istria-fazana.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja