Fešta smokve i smokvenjaka

smokve2

7. FESS: Fešta smokve i smokvenjaka

Barban, Placa , 15.09.2012

Gastronomska manifestacija posvećena smokvi

U podneblju Istre smokva predstavlja ukusnu osvježavajuću ljetnu voćku, a sušena smokva posuta šećerom u prahu omiljena je zimska poslastica.

U priobalju je sastavni dio rituala izražavanja dobrodošlice nuđenje gosta rakijom i suhim smokvama.

Prikladno će se, na barbanskoj placi u sklopu Fešte smokve i smokvenjaka, na maštovito uređenim štandovima, nuditi marmelade i rakije od smokava, sušene smokve i mnoge slastice pripremljene od njih.

Na svakom stolu će vas dočekati nezaobilazni smokovnjaci koje su još davnih dana pravili naši stari. Posjetitelji će imati priliku kušati Hlibe od smokav, a samo će pravi sretnik uspjeti saznati koji strogo čuvani recept od izlagača.

Ove prave domaće delicije bile su nekoć simbol siromaštva, a danas svojom kvalitetom promoviraju Barban u svijetu gastronomije.

Info: TZ Barban
T. +385 (0)52 567 420
tz-barban@barban.hr

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja