Festival Istarske malvazije

Brtonigla, Trg, 23.06.2012.
Bijela, siva, crna, crvena – svi okusi naših zemalja
Brtonigla već tradicionalno priređuje Festival Istarske malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Ona je svježa, elegantna i voćnih nota, a zbog manjeg postotka alkohola idealno prija uz laganija jela.
Popularni festival u Brtonigli njeguje naviku decentnog uživanja u tom vrhunskom vinu i ujedinjuje lokalne okuse, tradiciju i zabavu. Tijekom slavlja, turistički vlakić vozi u obilazak podruma u gradu i okolici. Goste dočekuju renomirani vinari i otvaraju vrata svojih podzemnih carstava, uz mnogo priča i zgoda o trnovitom putu nastanka kvalitetne kapljice.
Ne propustite ni urnebesnu utrku s bačvama po ulicama Brtonigle, veseo događaj koji će oduševiti mališane i izmamiti pokoji osmijeh čak i u onih najsuzdržanijih. No slavlje nije tek lokalnog karaktera – pohode ga i vinari iz drugih dijelova Hrvatske te inozemstva, nudeći na probu najnovija dostignuća malvazije. Jer, kao jedna od nekoliko svjetskih postojbina malvazije, Istra je postala i ugledno mjesto za njenu prosudbu, slavljenje i ocjenjivanje.
U Brtonigli se priređuju i stručno vođene degustacije pa festival postaje i prilika za učenje o tajnama i užicima vina. Paleta ponuđenih malvazija doista je široka pa gost može, u dobrom društvu i ugodnoj atmosferi, dodirnuti esenciju istarskog vinskog identiteta koji stoljećima počiva upravo na malvaziji.
Info:
TZ Brtonigla /foto TZO Brtonigla
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti