Festival ljekovitog i jestivog samoniklog bilja

26.05.2012 – 27.05.2012
Vodnjan, Narodni Trg
10.00 – 17.00 h
Program:
Subota 26.05.2012. – prvi dan
10.00-10.30 – Svečano otvorenje Festivala samoniklog, ljekovitog i jestivog bilja – prigodni program
10.30-12.00 – Predavanja, radionice i terenski dio (obilazak vlakićem) predviđen za osnovnoškolce i njihove roditelje
12.00-13.00 – Ručak i vrijeme predviđeno za razgledavanje ponude autohtonih proizvoda domaćih proizvođača
13.00-14.30 – dr.sc. Kroata H. Pilepić, Metvice oko nas, predavanje i radionica
15.00-16.00 – dr.sc. T. Miličević, Jestive i samonikle zeljaste biljke popularno zvane radiči, predavanje
16.15-17.00 – Slavko Brana, Biljne vrste uzročnici alergija, predavanje i radionica
Nedjelja 27.05.2012. – drugi dan
10.30-12.00 – Predavanja, radionice i terenski dio (obilazak vlakićem) predviđen za osnovnoškolce i njihove roditelje
12.00-13.00 – Radionica u prirodi – obilazak nekoliko lokacija u neposrednoj blizini grada putem turističkog vlakića
13.20-14.50 – dr.sc. Kroata H. Pilepić, Zavirimo pod zemlju, predavanje i radionica
15.00-16.00 – dr.sc. T. Miličević, Plodovi iz prirode, predavanje
16.15-17.00 – Slavko Brana, Samoniklo halucinogeno bilje i gljive, predavanje.
Na festivalu okupljamo lokalne proizvođače različitih autohtonih proizvoda vodnjanštine i Istre, ali i sve ostale ponuđače koji u svojim proizvodima imaju u sastavu samoniklo ili biološki uzgojeno bilje.
Na štandovima se tako može naći domaće maslinovo ulje, skuta, sir i mliječni proizvodi od ovaca, razni proizvodi na bazi lavande. Posebno se radujemo ponudi ekološki uzgojenog voća i povrća.
Med i proizvodi od meda su sastavni dio šarolike ponude.
Organizator: Natura Veris, Grad Vodnjan
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Pelegrini i 360º dobili, a...
Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…
Zdravlje

Upornost je važnija od vrste...
Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…
Najave

Vinistra Poreč
Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…
A do Z

Palačinke (temeljni recept...
Sastojci:
50 dag brašna
½ l vode
½ l mlijeka
malo soli
malo šećera
3 jaja
ulje
Priprema:
U posudi najprije umutite jaja, dod…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Pelegrini i 360º dobili, a Monte zadržao Michelinovu zvjezdicu
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti
- Smršaviti možete samo ako ste spremni promijeniti način života
- Vinistra Poreč
- Hrvati o smrznutoj hrani imaju podijeljena mišljenja
- Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
- Bakalar na bijelo (in bianco)
- Bakalar na gulaš