Festival ljekovitog i jestivog samoniklog bilja

26.05.2012 – 27.05.2012
Vodnjan, Narodni Trg
10.00 – 17.00 h
Program:
Subota 26.05.2012. – prvi dan
10.00-10.30 – Svečano otvorenje Festivala samoniklog, ljekovitog i jestivog bilja – prigodni program
10.30-12.00 – Predavanja, radionice i terenski dio (obilazak vlakićem) predviđen za osnovnoškolce i njihove roditelje
12.00-13.00 – Ručak i vrijeme predviđeno za razgledavanje ponude autohtonih proizvoda domaćih proizvođača
13.00-14.30 – dr.sc. Kroata H. Pilepić, Metvice oko nas, predavanje i radionica
15.00-16.00 – dr.sc. T. Miličević, Jestive i samonikle zeljaste biljke popularno zvane radiči, predavanje
16.15-17.00 – Slavko Brana, Biljne vrste uzročnici alergija, predavanje i radionica
Nedjelja 27.05.2012. – drugi dan
10.30-12.00 – Predavanja, radionice i terenski dio (obilazak vlakićem) predviđen za osnovnoškolce i njihove roditelje
12.00-13.00 – Radionica u prirodi – obilazak nekoliko lokacija u neposrednoj blizini grada putem turističkog vlakića
13.20-14.50 – dr.sc. Kroata H. Pilepić, Zavirimo pod zemlju, predavanje i radionica
15.00-16.00 – dr.sc. T. Miličević, Plodovi iz prirode, predavanje
16.15-17.00 – Slavko Brana, Samoniklo halucinogeno bilje i gljive, predavanje.
Na festivalu okupljamo lokalne proizvođače različitih autohtonih proizvoda vodnjanštine i Istre, ali i sve ostale ponuđače koji u svojim proizvodima imaju u sastavu samoniklo ili biološki uzgojeno bilje.
Na štandovima se tako može naći domaće maslinovo ulje, skuta, sir i mliječni proizvodi od ovaca, razni proizvodi na bazi lavande. Posebno se radujemo ponudi ekološki uzgojenog voća i povrća.
Med i proizvodi od meda su sastavni dio šarolike ponude.
Organizator: Natura Veris, Grad Vodnjan
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru