Festival od palente

zapečena palenta sa sirom

21. 11. 2016., Poreč

Obilježavajući blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada, Porečani organiziraju razna prigodna događanja pa će se tako održati Festival od palente, koji će imati gastronomsko zabavni sadržaj namjenjen građanima koji je zanimljiv za sve goste koji se u ovim zimskim mjesecima nađu u gradu.

Palenta je u povijesti ovih protora bila često glavno jelo. U teškim životnim uvjetima kuhala se svakodnevno, ponajviše zbog ekonomičnosti i izdašnosti. Tako je i ovaj festival izniknuo iz te štedljive tradicije pa će se razna jela od palente prodavati po popularnoj cijeni. Palenta je danas sve češće na jelovnicima, ali kao poslastica uz ostala tradicionalna jela istarskog kraja. Atraktivno kuhanje i istresanje palente samo su dio manifestacije, a cjelodnevno će druženje na porečkom Trgu slobode popratiti dobra zabava uz glazbu.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja