Festival smokve Zadar

dreamstime_smokve2

Zadar, Trg 5 bunara, 12. do 17. rujna

 

Osim masline i vinove loze, smokva je najraširenija kultura na Mediteranu, a Festivalom koji se drugi vikend u rujnu održava po šesti put, Dalmacija kao da odaje počast ovome nepravedno zapostavljenom voću.

Mnogi će reći kako je to kultura koja se uvijek sadi na kraju maslinika ili bajamika, kultura iz zapećka, iako je to vjerojatno jedan od naših najvrijednijih darova prirode.

Festival smokve pokrenula je Sandra Babac, poduzetnica koja je u smokvi pronašla inspiraciju te nakon bijega iz gradskog života i povratka prirodi počela proizvoditi džem od smokve.

Iz onoga što je trebala biti pomoć promociji vlastitoga proizvoda, nastao je jedan od danas najoriginalnijh festivala na kojemu se mogu vidjeti i probati svi proizvodi od smokve, izložbe, posjetiti predavanja i radionice.

Ulaz je besplatan.

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja