Hrana, a ne beton

Zagreb, 11.12. – 13. 12. 2012.
Parkticipacija, inicijativa za urbane vrtove, poziva vas na seriju događaja pod nazivom „Hrana, a ne beton“ koja će se održati od 11. do 13. prosinca u prostorima Zelene akcije i Filozofskog fakulteta u Zagrebu s ciljem informiranja javnosti o permakulturi, tranziciji i urbanoj agrikulturi te o mogućnostima uspostave društvenih vrtova u Zagrebu.
11. 12. Permakultura i GSR(predavanje), 18h; Infocentar Zelene akcije, Frankopanska 1
– Predavač Ivan Gregov je diplomirani permakulturni dizajner i dugogodišnji instruktor permakulture.
U sklopu svog predavanja predstavit će permakulturne principe, i domaće recentne projekte.
Također, Ana Markulin će pričati o Grupama solidarne razmjene (GSR) koje su tokom zadnje godine nikle širom Hrvatske (http://www.grupasolidarnerazmjene.net/), kao sastavnom dijelu tranziciskog pokreta.
– Prikazivanje filma “U Tranziciji 2.0“, 20h; ovaj najnoviji film o tranzicijskom pokretu je fascinantna priča lokalnih inicijativa iz cijelog svijeta koje već same grade prijelaz na post-fosilno društvo (http://www.youtube.com/watch?v=XKN3RLkEGfM [1:06]).
12. 12. Tranzicijski pokret, permakultura i akademski vrtovi (predavanja i diskusija), 19h; Klub studenata Filozofskog fakulteta, Filozofski fakultet, Ulica Ivana Lučića 3
– Na predavanju će se tematizirati urbani vrtovi u sklopu sveučilišta i fakulteta i općenito obrazovnih institucija.
Predavanje se sastoji od tri djela: prvi dio će biti o tranzicijskom pokretu (Gordana Dragičević), drugi o permakulturi (Ivan Gregov), a treći o primjerima akademskih vrtova u svijetu te razmatranju mogućnosti uspostave društvenog vrta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Tihana Rubić i Sandra Dobrić). Izlaganju će se priključiti i Vladimir Tatomir s predstavljanjem projekta istraživanja i mapiranja vrtova u Zagrebu.
13. 12. Urbani vrtovi (tribina), 18h; Dvorana Zelene akcija, Frankopanska 1
– Ova tribina biti će kulminacija trodnevne serije događaja i zamišljena je kao široko razmatranje raznih aspekata urbanih, zajedničkih, društvenih vrtova te njihove pozicije i uloge u sklopu modernog grada.
Naglasak je na multidisciplinarnom pristupu temi iz perspektive tranzicije, agronomije, urbanizma i ekologije, a probat ćemo naći odgovor o budućnosti urbanih vrtova u Zagrebu.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti