Hrvatska vinska priča

„Hrvatska vinska priča“ – festival ljubavi i vina
14. i 15. veljače Trg bana Jelačića , hotel Dubrovnik i Hrvatska kuća (Preradovićeva 31)
“Hrvatska vinska priča“ dvodnevni je novopokrenuti festival ljubavi i vina koji će 14. i 15. veljače 2014. na Trgu bana Jelačića po prvi puta okupiti hrvatske vinare uz predstavljanje vinskih cesta i promoviranje vinskog turizma u Hrvatskoj, koji objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom.
Građani će tijekom dva dana održavanja festivala na 600 m² izložbeno-prodajnog prostora na Trgu bana Jelačića upoznati osamdest prepoznatljivih i uspješnih vinara iz cijele Hrvatske i kušati njihova vina.
Manifestaciji se pridružilo i Udruženje vinarstva koje djeluje pri HGK s brandom hrvatskih vina „Vina Croatia – Vina Mosaica“, s prepoznatljivim i reprezentativnim vinarima iz četiri regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Dalmacija, Istra i Bregovita Hrvatska.
Uz središnji program u šatoru na Trgu bana Jelačića, bogat program manifestacije odvijat će se na još dvije lokacije – u Hrvatskoj kući „Materna priča“ i u hotelu Dubrovnik.
U Hrvatskoj kući „Materna priča“ (Preradovićeva 31) , udruga WoW (Women on Wine) koja okuplja jake ženske snage vinarstva i objedinjuje enologinje, sommelierke i žene ljubiteljice vina, građanima će ponuditi nekoliko zanimljivih radionica.
Na samo Valentinovo, 14. veljače, Hrvatska kuća ponudit će znatiželjnicima i zaljubljenima i tzv. vinske izazove – vinski maraton za zaljubljene parove, a posjetitelji hrvatske kuće moći će naučiti koja se pravila poštuju pri sljubljivanju vina i hrane, i kušati zanimljive okuse prilikom sparivanja „božanskog napitka“ kojim se vino smatra još od davnina, uz sir, čokoladu i tradicionalne hrvatske delicije.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti