Kestenijada – Oprtalj

kestenijada

5. Sajam kestena i jele i proizvoda od kestena

Oprtalj, 12.10.2013

Manifestacija u znaku kestena, pečenja kestena, predavanja na temu kestena, slastica od kestena, meda od kestena… dječji program i glazba za ples.

Toplo se ljetno sunce osjeća i u nadolazećim mjesecima pa jesenska poslijepodneva iskoristite šetajući šumama bogatim kestenovim stablima.

Svojim krošnjama i vrijednim kestenovim plodovima krase i parkove, vrtove i šetnice.

Castanea sativa ili kesten plod je blago slatkastog okusa i visoke hranjive vrijednosti.

Ova se nutritivna voćka u gastronomiji upotrebljava za pripremu raznih delicija, pirea, torta, kruha ili kestenovih juha, a svakako ih kušajte pečene.

U narodu živi vjerovanje da je za sreću potrebno ubrati tri kestena i uvijek ih nositi sa sobom.

Kušajte i uberite ove skromne plodove i za zdravlje i za sreću.

Info:

TZ Oprtalj, općina Oprtalj
+385 52 644 077, +385 52 644 150
opcina@oprtalj.hr

(foto: Kestenijada)

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja