Martinje u Momjanu

momjanski muškat

10.11.2011 – 13.11.2011. Proslava sv. Martina, Momjan

 

Povodom blagdana Sv. Martina, koji je ujedno i zaštitnik Momjana, održat će se u ovom pitoresknom gradiću tradicionalno „Martinje”, fešta koja traje četiri dana, odnosno od četvrtka 10.11. do nedjelje 13.11.2011.

Osim tradicionalnih kulturno zabavnih i sportskih programa, posebnu pažnju organizatori posvećuju upravo promociji onoga po čemu je ovaj kraj najpoznatiji – vinu i momjanskom muškatu, ali i ostalim proizvodima tipičnim za ovaj dio Istre.

Zanimljiv je program „Vitrine muškata” koji će se održati upravo na Martinje, u petak 11.11., te sajam uz degustaciju autohtonih istarskih proizvoda koji će koji će se održati tijekom cijeloga dana u subotu i nedjelju, odnosno 12. i 13. 11.

Na Dan Sv. Martina, 11.11.  u 19,00 sati započinje Vetrina muškata  i to u velikom šatoru koji će se postaviti uz Dom kulture. Upravo je ovaj šator i sadržaj koji će se u njemu postaviti velika novost ove manifestacije. Naime, ovdje će se odvijati ne samo Vetrina muškata, već tijekom subote i nedjelje, i veliki sajam autohtonih proizvoda.

Vetrina muškata je međunarodno natjecanje raznih muškata proizvedenih od strane proizvođača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Ove muškate medaljama će nagradit specijalizirana komisija somelijera i enologa, dok će publika, tijekom tri dana manifestacije, imati priliku kušati i ocjenjivati ova vina kojima će se na zatvaranju sajma nagraditi i tri najbolja „Muškatira”.

Sve nagrade bit će uručene na zatvaranju manifestacije, u nedjelju s početkom u 19.00 sati.

Na sajmu će biti predstavljena mnoga razna vina, maslinova ulja, med i proizvodi na bazi meda, sirevi i pršuti koje će publika moći degustirati i kupiti.

Ostali dio programa je koncipiran u znaku tradicionalne istarske glazbe i gastronomije koja se njeguje upravo u Momjanu.

Na čitavom području Momjanštine, renomirani restorani nudit će bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih jela Martinja.

Organizator:

TZ Buje, MO Momjan
+385 52 773 353

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja