Martinje u Momjanu

momjanski muškat

10.11.2011 – 13.11.2011. Proslava sv. Martina, Momjan

 

Povodom blagdana Sv. Martina, koji je ujedno i zaštitnik Momjana, održat će se u ovom pitoresknom gradiću tradicionalno „Martinje”, fešta koja traje četiri dana, odnosno od četvrtka 10.11. do nedjelje 13.11.2011.

Osim tradicionalnih kulturno zabavnih i sportskih programa, posebnu pažnju organizatori posvećuju upravo promociji onoga po čemu je ovaj kraj najpoznatiji – vinu i momjanskom muškatu, ali i ostalim proizvodima tipičnim za ovaj dio Istre.

Zanimljiv je program „Vitrine muškata” koji će se održati upravo na Martinje, u petak 11.11., te sajam uz degustaciju autohtonih istarskih proizvoda koji će koji će se održati tijekom cijeloga dana u subotu i nedjelju, odnosno 12. i 13. 11.

Na Dan Sv. Martina, 11.11.  u 19,00 sati započinje Vetrina muškata  i to u velikom šatoru koji će se postaviti uz Dom kulture. Upravo je ovaj šator i sadržaj koji će se u njemu postaviti velika novost ove manifestacije. Naime, ovdje će se odvijati ne samo Vetrina muškata, već tijekom subote i nedjelje, i veliki sajam autohtonih proizvoda.

Vetrina muškata je međunarodno natjecanje raznih muškata proizvedenih od strane proizvođača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Ove muškate medaljama će nagradit specijalizirana komisija somelijera i enologa, dok će publika, tijekom tri dana manifestacije, imati priliku kušati i ocjenjivati ova vina kojima će se na zatvaranju sajma nagraditi i tri najbolja „Muškatira”.

Sve nagrade bit će uručene na zatvaranju manifestacije, u nedjelju s početkom u 19.00 sati.

Na sajmu će biti predstavljena mnoga razna vina, maslinova ulja, med i proizvodi na bazi meda, sirevi i pršuti koje će publika moći degustirati i kupiti.

Ostali dio programa je koncipiran u znaku tradicionalne istarske glazbe i gastronomije koja se njeguje upravo u Momjanu.

Na čitavom području Momjanštine, renomirani restorani nudit će bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih jela Martinja.

Organizator:

TZ Buje, MO Momjan
+385 52 773 353

 

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja