Jela antičkog Rima, Valbandon

valbandon - rimska jela

17. srpnja

Rimski Valbandon – Senatus Populusque Fasanensis – prezentacija rimske povijesti područja Fažane: rimske vile i uljare, tvornice amfora te gastro ponude jela po receptima “starog Rima” na valbandonskoj plaži.

Čak je sedam starorimskih patricijskih obitelji na području Fažane sagradilo svoje velebne vile i podiglo manje manufakture.

Na mjestu jedne od njih, u zaljevu Valbandona, svakog srpnja vraćamo se u prošlost – u antička rimska vremena!

Od gastro ponude nudit će se jela originalne rimske kuhinje – menija starog 2000 godina: bezkvasna pogača, svinjsko pečenje s aromatičnim začinskim travama, skuše u umaku od sezama, zaćinjena leća i slanutak, lubenice, dinje i mulsum – vino začinjeno medom…

Doživite tipičan dan u rimskom ljetnikovcu Gaia Lacaniussa Bassa u ljetnom vrtu rimske vile, pogledajte zanate iz vremena antike, rimsku školu i poslušajte zvukove starog Rima.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja