Štruklijada – Gornja Stubica

struklijada

22. travnja 2012. od 15.30 sati - Gornja Stubica (Sportsko igralište)

– kulinarski show i natjecanje za najbolje zagorske štrukle


Za titulu naboljih štrukli Zagorja ove se godine nadmeće 26 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ova inače jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, kao što je zaštićena i sama manifestacija – održava se u sklopu Jurjevskog tjedna, tradicionalnog pučkog slavljenja početka proljeća i proljetnih radova.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će kuhare Terme Jezerčica koje su lani ponijele titulu pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvati amaterke u kulinarstvu Marina Krog i Draženka Grah, zaposlenice Upravnog odbora za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije.

Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima i kupiti ih po simboličnoj cijeni, a sav prihod će biti doniran društvu „Naša djeca“ iz Donje Stubice kao pomoć za odlazak na ljetovanje djeci čiji su roditelji slabije imovinske moći.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Branka Kralj i Anka Ilinčić, profesorice Srednje škole Zabok, Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i Branko Greblički Ventek, predsjednik ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.

Štruklijada je manifestacije Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već četiri godine s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja