Štruklijada – Gornja Stubica

struklijada

22. travnja 2012. od 15.30 sati - Gornja Stubica (Sportsko igralište)

– kulinarski show i natjecanje za najbolje zagorske štrukle


Za titulu naboljih štrukli Zagorja ove se godine nadmeće 26 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ova inače jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, kao što je zaštićena i sama manifestacija – održava se u sklopu Jurjevskog tjedna, tradicionalnog pučkog slavljenja početka proljeća i proljetnih radova.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će kuhare Terme Jezerčica koje su lani ponijele titulu pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvati amaterke u kulinarstvu Marina Krog i Draženka Grah, zaposlenice Upravnog odbora za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije.

Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima i kupiti ih po simboličnoj cijeni, a sav prihod će biti doniran društvu „Naša djeca“ iz Donje Stubice kao pomoć za odlazak na ljetovanje djeci čiji su roditelji slabije imovinske moći.

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Branka Kralj i Anka Ilinčić, profesorice Srednje škole Zabok, Slavko Večerić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i Branko Greblički Ventek, predsjednik ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.

Štruklijada je manifestacije Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već četiri godine s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja