Štruklijada u Svetom Križu Začretje

Štruklijada – Izbor najboljih zagorskih štrukli i kulinarski show –održat će se u subotu, 11. svibnja 2013. godine od 15,00 sati u Svetom Križu Začretje u Roses Designer Outletu.
Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeće se 30 zagorskih restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, održava se po prvi puta kao samostalna manifestacija.
Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će kuhare Restorana CateringaSermage, koji su lani ponijeli titulu pobjednika Štruklijade, na dvoboj u pripremi štrukli izazvati amaterka u kulinarstvu, ovogodišnja dobitnica nagrade izvorno zagorsko i drugoplasirana babica na manifestaciji Babičini kolači, gđa. Vesna Hršak.
Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima i kupiti ih po promotivnoj cijeni.
Tijekom dva tjedna koja prethode Štruklijadi, odnosno u razdoblju 29.4. – 12.5.2013. u 26 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hrte u prilogu.
Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog Kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije, zatimBranka Kralj, profesorica u Srednjoj školi Zabok, i Branko GrebličkiVentek, vlasnik restorana „Villa Zelenjak“ i predsjednik Ceha ugostitelja pri županijskoj Obrtničkoj komori.
Organizatori Štruklijade 2013 su Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, generalni pokrovitelj manifestacije je Privredna banka Zagreb, a manifestaciju još podupiru i sufinanciraju partneri Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.
Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već petu godine zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.
Popis ugostiteljskih objekata – promotivna akcija
Toplice Hotel, Krapinske Toplice
Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica
Terme Jezerčica, Donja Stubica
Restoran Rody, Gornja Stubica
Klet Kozjak, Sveti Križ Začretje
Restoran CateringSermage, Sveti Križ Začretje
Lojzekovahiža, Gornja Stubica
Majsecov mlin, Donja Stubica
Hotel Villa Magdalena, Krapinske Toplice
Vinarija Restoran Pansion VuglecBreg, Škarićevo – Krapina
Stara vodenica, Klanjec
Villa Zelenjak – Ventek, Kumrovec
Seljački turizam Šumak, Zagorska Sela
Restoran Pansion Zagi, Oroslavje
Seljački turizam Masnec, Zagorska Sela
Bistro Pajdaš, Pregrada
Hotel &Restaurant SE-MI, Veliko Trgovišće
Terme Tuhelj, Tuheljske Toplice
Bistro Broz, Klanjec
Restoran Zaboky, Zabok
Restoran NeandertalPub, Krapina
PizzeriaMammamia, Krapina
Restoran Kapelščak, Stubičke Toplice
Kavana Maksimilijan, Stubičke Toplice
Restoran Ribič, Veliko Trgovišće
Izletište Stara škola, Sveti Križ Začretje
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Hrvati doniraju preko 200.000...
UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…
Zdravlje

Šparoga - delikatesa, lijek...
Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Đumbir (Zingiber officinale)
Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Od deset najboljih restorana, čak devet ih je u Zagrebu ili na Kvarneru
- Škampi na buzaru