Vodeći talijanski chefovi za Guinnessa
205 kg tortellina za 1900 uzvanika

Gala večera pripremljena je na novom, trenutno najvećem talijanskom cruiseru Costa Favolosa u čast proslave 150. godišnjice ujedinjenja Italije
Dvojica poznatih talijanskih chefova prihvatili su ponudu da prirede veliku gala večeru povodom krštenja broda Costa Favolosa u Trstu, trenutno najvećeg cruisera koji plovi pod talijanskom zastavom.
Gala večerom na novom cruiseru ujedno je proslavljena i 150. godišnjica ujedinjenja Italije, a posebnu draž ovom događaju donio je i ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, zahvaljujući trudu i vještini chefova Massima Botture i Carla Cracca (obojica ovjenčani Michelinovim zvijezdama), koji su među ostalim delicijama ručno pripremili čak 205 kilograma anolina (tortellina) za 1900 uzvanika.
‘Do 1000 gostiju sam uspio doći, ali 1900 za mene je bio pravi izazov’, izjavio je Carlo Cracco, chef i vlasnik milanskog restorana Cracco, koji je karijeru započeo 1986. u restoranu “Gualtiero Marchesi” (Milano), prvom restoranu u Italiji koji je dobio tri Michelinove zvijezde. I njegov kolega, Massimo Bottura iz restorana Francescana u Modeni složio se da je u svojoj karijeri po prvi puta pripremao večeru za toliki broj uzvanika.
S obzirom na prigodu, proslavu 150. godišnjice ujedinjenja Italije, chefovi su pripremili meni u čast svojim korijenima, pa se tako pored spomenutih anolina (tortellina), spravljenih bez vrhnja, u kremici od parmezana odležanog 36 mjeseci u vodi i emulziji, našla maštovita varijanta salate Caprese, marinirani žumanjak sa zelenim šparogama, teleći medaljoni u umaku od tunjevine s kaparima i celerom, sicilijanska cassata s ricottom, pistacijom i kandiranim trešnjama…
Na kraju večere gostima je posluženo 3000 finih pralina, koje je izradio slastičar iz Torina Fabrizio Galla.
autor: M.Matković