Priznanje vlasniku The French Laundrya i Per Sea
Američki chef Thomas Keller dobio nagradu Restauranta za životno djelo

S dva restorana dobitnika tri Michelinove zvijezdice (The French Laundry, Kalifornija i Per Se, New York) na dvije američke obale, Keller je uspješno svojom kulinarskom filozofijom utjecao na cjelokupnu američku gastronomiju
Ugledni časopis Restaurant objavio je na svojim Facebook stranicama da će poznati chef Thomas Keller, vlasnik restorana The French Laundry i Per Se, dobiti nagradu za životno djelo (Lifetime Achievement Award) na ovogodišnjem proglašenju 50 najboljih svjetskih restorana (The World’s 50 Best Restaurants).
Thomas Keller koji je od uvođenja liste 50 najboljih restorana svo vrijeme bio na ovoj prestižnoj listi istinski je kolos gastronomskog svijeta, stoji u objašnjenju.
Njegov prvi restoran The French Laundry u kalifornijskom Yountvilleu doista je revolucionirao američko kuhanje, kombiniranjem klasičnih francuskih tehnika kuhanja s vrhunskim lokalnim namirnicama.
Restoran Per Se, otvoren u New Yorku 2004., postao je Kellerova urbana interpretacija restorana The French Laundry u kojem je dostignut isti vrhunski standard hrane i posluge.
S dva restorana dobitnika tri Michelinove zvijezdice na dvije američke obale, Keller je uspješno svojom kulinarskom filozofijom utjecao na cjelokupnu američku gastronomiju.
William Drew, urednik magazina Restaurant o Kelleru kaže da je već godinama jedan od uzora u svijetu vrhunskih restorana. „Keller nije uzor samo za chefove koji rade u njegovim restoranima već i za mnoge koji su bili u prilici kušati njegova jela“ – ističe Drew.
U kratkom osvrtu na ovo veliko priznanje Thomas Keller je izjavio da je vrlo počašćen priznanjem za životno djelo, a posebno mu je, kaže, drago što će nagradu proslaviti s kolegama chefovima, koji se već godinama međusobno potiču na gastronomske iskorake.
I.Zidar / foto Facebook stranica The World’s 50 Best Restaurants