No Reservations: Emitirana 'hrvatska' epizoda
Anthony Bourdain: Ako niste bili u Hrvatskoj – vi ste idioti

Emitiranjem treće epizode ovogodišnje sezone No Reservations na Travel Channelu u kojoj je slavni Bourdain nahvalio hrvatsku obalu i gastronomiju hrvatski je turizam dobio do sada neviđenu promociju u svjetskim okvirima
„Ako niste bili ovdje – vi ste idioti“ ključna je rečenica koju je izgovorio slavni kuhar i putopisac Anthony Bourdain u „hrvatskoj“ epizodi svog putopisno-kulinarskog showa „No Reservations“ koja je konačno prikazana 23. travnja na kanalu Travel Channel.
Treća epizoda osme sezone popularne Bourdainove serije „No Reservations“ najbolja je moguća reklama za hrvatsku gastronomiju i turizam u cjelini jer svjetski poznati gastro putopisac punih 40 minuta slavi hranu, vino i ambijent hrvatske obale od Istre do Dalmacije.
Hrvatska je nova velika, važna destinacija na svjetskoj gastro karti uvjeren je Bourdain koji priznaje da do dolaska na snimanje o našoj zemlji nije imao pojma.
Ako niste bili u prilici gledati Travel Channel, Bourdainove laude hrvatskoj gastronomiji možete pogledati i ovdje.
Anthony.Bourdain.No.Reservations – Croatian Coast
Pod egidom „očekujte neočekivano“ Bourdain je za potrebe snimanja nove sezone obišao 15 zemalja na šest kontinenata pri čemu je prvi puta navratio i u Hrvatsku, o čemu smo već pisali.
Bourdain je, podsjetimo, u Hrvatsku doputovao početkom listopada 2011. i najprije se u društvu svog domaćina Mate Jankovića uputio u Istru.
Tamo je kušao tartufe iz Motovunske šume, kamenice iz Limskog kanala i otišao u ribolov s kuharom iz Bateline, Davidom Skokom.
U rovinjskom restoranu Wine Vault chef Tom Gretić Bourdainu je servirao carpaccio od vrganja sa želeom od crvenog luka uz Tomčev Rajnski rizling. Uslijedio je consome od fazana i gusja jetra uz bijeli Claijev Ottocento, a nastavilo se s roladom od zeca i fazana, palentom i kestenima, uz što je serviran crni pinot Vlade Krauthakera. Vrhunac je uslijedio uz srneće sedlo i Roxanichev teran iz 2006. (magnum!).
Kasnije je Anthony Bourdain krenuo na Pag i posjetio Boškinac gdje je kušao lokalne specijalitete, paški sir i pašku janjetinu nakon čega se zaputio dalje prema jugu.
Detalje o hrvatskoj epizodi, Bourdainovoj itinerer, galeriju fotografija i popis restorana koje je posjetio možete pogledati ovdje, na stranici Travel Channela.
I.Zidar/ foto: insert iz epizode Anthony.Bourdain.No.Reservations – Croatian Coast