Poznati kuhar i TV zvijezda okušao se u novom mediju

Anthony Bourdain počeo izdavati strip Get Jiro! o kuharu u sushi restoranu

get jiro by bourdain-rez

„Uhvatite Jira!“, strip je o kuharu na rubu zakona koji ne pristaje na kompromise te je spreman čak odrubiti glavu gostu koji je imao obraza umočiti svoj sushi u previše umaka

Anthony Bourdain, američki kuhar i televizijska zvijezda, odlučio se na još jedan zanimljiv potez.

Ostvario je svoj dječački san tiskajući strip pod nazivom „Get Jiro!“ (“Uhvatite Jira!”) o kuharu u sushi restoranu koji se nađe u središtu rata bandi.

Radnja stripa odvija se u Los Angelesu u bliskoj budućnosti, u vrijeme kada primat društvenog interesa imaju prehrambena kultura i industrija, a ostali oblici zabave i industrije, poput filmova ili sporta su marginalizirani.

Glavni lik ne pristaje na kompromise te je spreman čak odrubiti glavu gostu koji je imao obraza umočiti svoj sushi u previše umaka.

Vatreni kuhar zapanjujućih kulinarskih vještina ubrzo se nađe i usred nasilnog rata između dviju sukobljenih strana – „lokavora“, koji zahtijevaju namirnice uzgojene na domaćem tlu i „internacionalista“.

Bourdain je i inače poznat po svojoj svestranosti, stoga ovaj strip ne iznenađuje.bourdain no reservations

Mnogo prije no što je otkrio umjetnost kulinarstva sanjao je o tome da postane crtač stripova poput njegova idola Roberta Crumba.

U kulinarstvo se zaljubio kada je jednom prilikom u Francuskoj kušao kamenice na malom ribarskom brodu.

Od kada se kasnije zaposlio u jednom ribljem restoranu njegova je ljubav prema kulinarstvu samo rasla. No, Bourdain je osoba širokog spektra interesa te je napisao i mnoštvo knjiga koje, iako polaze od kulinarskih priča, pokrivaju i mnoge druge teme.

Uz knjige, Bourdain je najpoznatiji po svojim dokumentarnim TV serijalima,  seriji reportaža iz velikih svjetskih gradova pod nazivom “The Layover” i kultnom serijalu “No Reservations“.

Podsjetimo, u travnju 2012. emitirana je i „hrvatska epizoda“ ovog serijala u kojoj je Bourdain izrazito pohvalno govorio o istarskoj i dalmatinskoj gastronomiji.

Zbog Bourdainovih raznolikih interesa tiskanje stripa u kojemu je glavni lik kuhar ne iznenađuje te se nadamo da će njegova kreativnost uskoro iznjedriti novu ideju.

Martina Blečić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezane vijesti

Jedinstveno ure_en prostor Binimoto Sushija

Predstavljen Binimoto Sushi,...

Gastronomska ponuda Zagreba nadopunjena je regionalnom novošću. Svoja vrata prvi je otvorio lokal Binimoto Sushija na Radničkoj c…

kamelija kup (3)

Učenici iz Vinkovaca su...

U Umagu je u ponedjeljak završen Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, koje s…

zlatko novak-rez

Zlatko Novak iz Varaždina...

Trodnevnom natjecanju pristupilo je 14 najboljih hrvatskih profesionalnih kuhara, a prva tri mjesta osvojili su Zlatko Novak iz Vara…

andrija new look

Andrija Prostran i Marina...

U eliminacijskom Testu osjetila kandidati su trebali prepoznati 21 sastojak u tripicama alla fiorentina što je za Andriju bila nemogu…